Det tog 25 år innan nederländsk polis kunde identifiera den döde man som hittades uppspolad på en obebodd sandbank. Mannen hette Hans och kom från Sundsvall. Den döde mannen och hans båt hittades i juli 1995 ..." /> Försvunnen seglare äntligen identifierad | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Försvunnen seglare äntligen identifierad | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Försvunnen seglare äntligen identifierad

24 november 2020 – 10:30 3 kommentarer
Försvunnen seglare äntligen identifierad

Det tog 25 år innan nederländsk polis kunde identifiera den döde man som hittades uppspolad på en obebodd sandbank. Mannen hette Hans och kom från Sundsvall.

Den döde mannen och hans båt hittades i juli 1995 och holländsk polis försökte länge identifiera honom genom detaljer på båten, seglet, kläder och brandsläckaren ombord men utan framgång.

När det upptäcktes att hans klocka var avsedd för den svenska marknaden och att en etikett i byxorna var av svenskt ursprung kontaktades i somras svenska medier med en efterlysning skriver Svenska Dagbladet.

Det gav resultat. En kvinna hörde av sig till utredarna eftersom hon trodde att det kunde vara hennes farbror Hans, 59 år. Efter ett dna-test, som genomfördes med hjälp av mannens två vuxna döttrar, visade det sig att den okände mannen verkligen var deras försvunna pappa. Efter år av ovisshet har de nu äntligen fått svar på varför han slutade svara på deras kontaktförsök. Döttrarna funderar nu på att hämta hem honom från den anonyma grav på kyrkogården i Den Helder där han ligger begravd och istället begrava honom i Sverige till våren.

3 kommentarer »

  • Susanne Mattsson skriver:

    Konstigt att de inte identifierade tidigare när lappar fanns i kläder och klocka som kunde styrka landstillhörighet. Måste fallit mellan stolarna rejält.

  • Ralf Johansson skriver:

    Mycket ledsamheter hade undvikts om båten hade varit registrerad i något land. Jämför med om våra bilar körde utan registerbrickor på långa resor utomlands. Har man rent mjöl i påsen behöver man inte skämmas för detta.

  • Peter B Larsson skriver:

    Lite märkligt att den holländska polisen inte direkt hörde sig för hos ambassader och polismyndigheter i andra länder kring Östersjön, däribland Sverige, om någon var saknad och efterlyst.