Antalet uppdrag ökade kraftigt förra sommaren och årets säsong har sett nästan identisk ut. Förklaringen är att fler människor i storstadsregionerna äger eller hyr båt. Att pandemin bidragit till ett ökat intresse för båtliv gick att ..." /> Fortsatt full fart för sjöräddarna | På Kryss Fortsatt full fart för sjöräddarna | På Kryss
Hem » Läsvärt, Säkerhet

Läsvärt   Säkerhet

Fortsatt full fart för sjöräddarna

7 september, 2021 – 08.59 Kommentarer inaktiverade för Fortsatt full fart för sjöräddarna
Bild: Sjöräddningssällskapet/Mats Ryde

Antalet uppdrag ökade kraftigt förra sommaren och årets säsong har sett nästan identisk ut. Förklaringen är att fler människor i storstadsregionerna äger eller hyr båt.

Att pandemin bidragit till ett ökat intresse för båtliv gick att konstatera redan i fjol, då Sjöräddningssällskapets uppdrag sköt i höjden. Trenden håller i sig och när sommarsäsongen lider mot sitt slut visar siffrorna på samma höga nivåer som under 2020. 1 januari-15 augusti ryckte de frivilliga sjöräddarna ut 5 521 gånger, jämfört med 5 586 samma period förra året.

Men en kategori utryckningar har ökat och det är sjuktransporter. Det är uppdrag där Sjöräddningssällskapet tillsammans med ambulanssjukvården hjälper sjuka eller skadade patienter att snabbt få vård. Antalet sjuktransporter uppgick under perioden till 558 (499). De stationer som genomförde flest sjuktransporter var Möja, Visingsö och Dalarö.

– Att antalet sjuktransportuppdrag fortsätter öka från en redan hög nivå är sannolikt en följd av att fler människor vistas i våra skärgårdar, kommenterar Adam Goll Rasmussen, Räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Den enskilda dag på året som landets frivilliga sjöräddare hade mest att göra var den 24 juli då Sjöräddningssällskapet nåddes av 174 larm.

Anledningar till utryckning per kategori

Räddningstjänstuppdrag
Drunkningstillbud 141
Brand eller befarad brand 117
Grundstötning 136
Maskin/propellerhaveri 98
Observation av drivande båt/föremål 97

Förebyggande utryckning
Maskin/propellerhaveri 2 645
Bränslestopp/starthjälp vid dött batteri 487
Grundstötning 414
Diverse i propellern 102
Vatteninträngning 88