Effektiva skrov, smart design, eldrift, en större miljömedvetenhet och nya sätt att konsumera båtliv är några av framtidens båttrender. Men också en längtan efter äventyr, lek och ökat fokus på familjen. Hanse Thorslund, projektledare för Allt ..." /> Framtidens båttrender | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Framtidens båttrender | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Framtidens båttrender

6 mars 2023 – 10:28 Kommentarer inaktiverade för Framtidens båttrender
Framtidens båttrender

Effektiva skrov, smart design, eldrift, en större miljömedvetenhet och nya sätt att konsumera båtliv är några av framtidens båttrender. Men också en längtan efter äventyr, lek och ökat fokus på familjen.

Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön, delar med sig av några trender som kommer att växa sig allt starkare under 2023. 

Eldrift och effektiva skov 

Medvetandet om påverkan på miljön som båtlivet orsakar fortsätter att öka. Det gäller både bland enskilda båtägare och hos branschen i stort. De senaste åren har användningen av elektriska framdrivningssystem i båtar tagit fart ordentligt. Nya framsteg inom batteriteknik och elmotordesign i kombination med mer effektiva skrov och utvecklingen inom bärplansteknik snabbar på utvecklingen.

Nya sätt att äga båt 

Utbudet av olika båtpooler har ökat starkt de senaste åren. Ett exempel på en sådan tjänst är båtdelningstjänsten Skipperi, som genom ett abonnemang ger tillgång till alla Skipperis båtar i Sverige och världen. Båtarna bokas enkelt via en app. Ett annat exempel är Bowter som tillverkar och säljer eldrivna båtar med tillhörande mjukvara för uthyrning samt för karttjänster som används under båtturerna. Båtarna självladdas via en solcellspanel, vilket gör båtarna självförsörjande. 

Mera lek 

Båten används allt oftare som en möjliggörare för upplevelser och äventyr där båtliv förenas med friluftsliv. Allt fler yngre barnfamiljer upptäcker båtlivet och andelen kvinnor som själva tar kommandot bakom ratt och spak ökar äntligen på riktigt. En pryl vi kommer att få se mer av är elektriska surfbrädor, så kallade jetsurf-brädor eller fliteboards. Brädor försedda med hydrofoil gör det dessutom möjligt att surfa ovanför vattenytan med minimal friktion.

Återbruk 

Allt fler väljer att köpa begagnade båtar, renovera, byta ut motorer eller sätta sin egen prägel på båten. Dessutom ökar andelen förnyelsebart bränsle. Nu erbjuds allt fler varianter av biobränsle i stället för traditionellt fossilt framställd bensin och diesel. Genom att använda biobränsle kan både utsläpp och klimatpåverkan minskas, samtidigt som båtägaren fortfarande kan använda bensin- eller dieselmotor i stället för att byta ut den mot eldrift. 

Pressbild