Kryssarklubbsmedlemmarna Lotta Kenttämaa och sambon Joakim tar med sig tre tonåringar och två hundar när de ger sig av i väg på det stora äventyret. – Det känns som nu eller aldrig att kunna göra en ..." /> Från Kalix till Karibien | På Kryss Från Kalix till Karibien | På Kryss
Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

Från Kalix till Karibien

25 oktober, 2022 – 09.41 Kommentarer inaktiverade för Från Kalix till Karibien
Fotobyline Unsplash

Kryssarklubbsmedlemmarna Lotta Kenttämaa och sambon Joakim tar med sig tre tonåringar och två hundar när de ger sig av i väg på det stora äventyret.

– Det känns som nu eller aldrig att kunna göra en sista familjesegling!

Sedan hösten 2019 har paret tillbringar runt tiotusen timmar med att renovera sin stora stålbåt, en Bruce Roberts 53, hemma i garaget i Kalix.

– Hon var i väldigt dåligt skick. Som tur var har Joakim en bakgrund inom både mekanik och rörmokeri och kan svetsa. Det har varit guld värt. All ledig tid har gått åt till att få båten i ordning, säger Lotta.

Nu är det upp till bevis när familjen ska ge sig ut på det stora seglingsäventyret. Planen är att segla från Kalix till Karibien och hinna göra den klassiska karibienseglingen innan barnen blivit för stora.

– Våra döttrar på 12, 14 och 16 år är peppade! Det är naturligtvis skönt eftersom seglingen inte gått att genomföra annars.

De fyrbenta familjemedlemmarna Steve och Henry, en border terrier och en gatuhund från Grekland, får också hänga med. För att göra sina behov ombord får de använda sig av konstgräset på akterdäck. Större delen av resan kommer ändå att spenderas på land och då får de leva ett alldeles vanligt hundliv.

I sitt yrke som farledstekniker tillbringar Lotta mycket tid till havs och har både fartygsbefäl och maskinbefäl klass 8. Kunskaper som är värt mycket när man ska vara borta en längre tid.

– På en långsegling måste du nästan ha kunskap om motor och system, annars kan det bli både dyrt, krångligt och farligt. Dessutom har vi med oss utrustning för att kunna svetsa ombord om något skulle gå sönder under tiden.

Det hon ser mest framemot är friheten – att få segla, läsa och umgås med familjen. Och Lotta vill gärna inspirera fler att göra samma resa.

– Det är inte så komplicerat och läskigt som man kanske föreställer sig. En familj som vi träffade på vår förra långsegling 2015 flyttade faktiskt till just Karibien så dem ska vi så klart hälsa på!

Följ familjen på Instagram @sailing.fairwinds