De sålde huset och sa upp sig från jobbet. Nu består vardagen av att kryssa mellan olika paradisöar i Västindien. – Vi ångra oss inte en minut! säger familjen Pedersen från Lödöse om sitt äventyr. I skrivande ..." /> Från Västergötland till Västindien | På Kryss Från Västergötland till Västindien | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Från Västergötland till Västindien

7 december, 2021 – 11.55 Kommentarer inaktiverade för Från Västergötland till Västindien
IMG_3799

De sålde huset och sa upp sig från jobbet. Nu består vardagen av att kryssa mellan olika paradisöar i Västindien.

– Vi ångra oss inte en minut! säger familjen Pedersen från Lödöse om sitt äventyr.

I skrivande stund befinner sig Jessica och Robert Pedersen med de tre barnen Melwin, Milo och Leon på Grenada i södra Karibien i sin Hallberg Rassy 41. Hit kom de efter att ha korsat Atlanten i januari och hit har de återvänt efter att ha besökt 15 öar i Grenadinerna. De ångrar inte beslutet att stanna i Västindien.

– ”Bästa platsen är där man stannar länge” och vi håller helt med. Det är då du lär känna området, människorna och kulturen, säger Jessica.

Resan startade för drygt två år sedan och målet var att ta sig jorden runt. Sedan kom covid. Redan i Portugal beslutade sig familjen för att ”bara” ta sig till Karibien och tillbaka. Den längsta etappen varade i 20 dagar när de korsade Atlanten tillsammans med fem andra båtar i eskadern Viking Explorers. Den bästa, och samtidigt värsta, var Biscayaöverfarten.

– Ett lågtryck kom in och vi fick 20 sekundmeter kryssvindar. Det var hög sjö och barnen spydde om varandra. Dessutom gick mesanbommen av på mitten. Men vi surrade fast den på sidan, tog ner seglen och seglade med storen och focken istället. Det är ju en fördel med ketch, att vi hade fler segel att använda, säger Robert.

Förutom den brutna mesanbommen, som de bytte i Portugal, har det inte varit några större missöden på vägen. Barnen har också anpassat sig väl till livet ombord och hemskolningen till havs flyter på, även om kombinationen att vara lärare och förälder inte alltid är så poppis.

Julen firas på Bequia i Grenadinerna med köttbullar och sill på en svensk restaurang. Sedan blir det Bermuda följt av Azorerna och sedan antingen en snabbis till Portugal igen eller raka vägen hem till Sverige. Till hösten börjar Melwin i fyran, Milo i tvåan och Leon i F-klass. Nästa längre segling blir först när barnen har flyttat ut.

– Då sticker vi igen. Vår pension kommer definitivt att spenderas ombord på en båt!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6-21.