Första motorbåtskärleken Rose-Marie tog hastigt slut i en vurpa. Den senaste är en raritet som kryssarklubbsmedlemmen Fredrik Edström fyndade på franska rivieran.– Jag är nog ensam i Sverige om att ha en Ocean Alexander. Fredrik Edström ..." /> Fredrik har No Hurry på havet | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Fredrik har No Hurry på havet | På Kryss
Hem » Min båt och jag

Min båt och jag

Fredrik har No Hurry på havet

20 november 2023 – 10:30 Ingen kommentar
Fredrik har No Hurry på havet

Första motorbåtskärleken Rose-Marie tog hastigt slut i en vurpa. Den senaste är en raritet som kryssarklubbsmedlemmen Fredrik Edström fyndade på franska rivieran.
– Jag är nog ensam i Sverige om att ha en Ocean Alexander.

Fredrik Edström har seglat i många år, men var ute efter en motorbåt och surfade runt på nätet. Han hittade sin Ocean Alexander strax ovanför St Tropez och bestämde sig för att åka ner och titta på den.

– Det här var 2008 och båten är från 2000. Den hade i princip legat vid kaj hela tiden. Motorerna hade bara gått 150 timmar och generatorn i fem. Det mesta var orört, en pall hade till och med plasten kvar. Gelcoaten däremot var lite matt, men det gick ju att putsa upp.

När de skulle ta hem båten blev det problem eftersom den är så hög. Det tog en hel vecka för transportören att ta sig upp till Sverige. Modellen är inte gjort för att gå i kanaler utan längs Amerikas kuster.

– Många tycker att båten är jättefin, men det är få som känner till märket. För ett par år sedan gick vi till Finland och sedan över till Tallinn, längs estniska kusten och ner till Haapsalu, en kurort med fin gammal träbebyggelse. Göta kanal har vi också gjort ett par gånger och vi har gått längs Norrlandskusetn upp till Ulvön där de gör surströmming.

Att båten fått namnet No Hurry hänger ihop med den att den går max 12 knop. Som gammal seglare tycker Fredrik att det är skönt att sitta på flybridge och se skärgården glida, istället för att susa, förbi.

– Jag gillar kappsegling och har gjort fem Gotland runt. Under åren har det blivit en rad segelbåtar både hemma och i Medelhavet. Jag var också delägare i ett företag som hade båtar för uthyrning. Det var en liten kompromiss i familjen som avgjorde att det blev motorbåt. No Hurry är väldig rymlig ombord, man behöver inte trängas. Och framför allt lutar det inte!

Som ordförande i Kryssarklubbens Motorbåtskommitté är målet att tillvarata motorbåtsägarnas intressen i klubben. SXK är Sveriges största motorbåtsklubb med över 3 000 registrerade motorbåtar.

– Vi försöker hitta på saker som kan intressera dem, allt från olika utbildningar till föredrag och event. För egen del känns det bra med motorbåt just nu. Det hade naturligtvis varit kul att köpa en segelbåt också, men det är svårt att få tiden att räcka till. men drömmen om en rolig dagseglare finns absolut där!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–23.

Foto: Privat

Fredrik ombord på No Harry tillsammans med sonhustrun.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar