Kryssarklubbens Bottenvikskrets uthamn Gåsören är en typisk vackert-väder-hamn. Kretsen äger och förvaltar den gamla fyren och lotsstugan samt sköter om hamnen åt kommunen. Den är karg, stenig och liten. Gåsören ligger i Bottenviken, vid Skellefteälvens utlopp. ..." /> Gåsören – liten ö med stort kulturarv | På Kryss Gåsören – liten ö med stort kulturarv | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Gåsören – liten ö med stort kulturarv

11 april, 2023 – 09.30 En kommentar
Gåsören – liten ö med stort kulturarv

Kryssarklubbens Bottenvikskrets uthamn Gåsören är en typisk vackert-väder-hamn. Kretsen äger och förvaltar den gamla fyren och lotsstugan samt sköter om hamnen åt kommunen.

Den är karg, stenig och liten. Gåsören ligger i Bottenviken, vid Skellefteälvens utlopp. Det tar bara 20 minuter att gå runt hela ön, men ändå rymmer den två fyrar. Den yngre av dem har 100 år på nacken, är hög och ståtlig och fortfarande i bruk. Den gamla fyren påminner om en liten kyrka med vackert grått skiffertak.

­– På övervåningen här finns det en vedspis i miniformat, en säng och en gungstol. Det var fyrvaktarens plats och är hur mysigt som helst, säger Mats Åkerström, styrelsemedlem i Bottenvikskretsen.

Till Gåsören är alla välkomna. Båtplats kostar 50 kronor, men alltfler väljer att köpa en dekal för 300 kronor som ger tillträde till ön hela året. Den gamla fyren och lotsstugan är öppna för besök hela sommaren. Två pirar omfamnar hamnbassängen som rymmer cirka 15 mindre båtar och har ett segelbart djup på 2,5 meter. Båtar större än 25–30 fot brukar lägga sig vid flytbryggan utanför eller vid kryssarklubbsbojen.

Servicen på ön består av torrtoa, bastu och grillar. En gång per år, strax efter midsommar, står klubben värd för Örock med livemusik, mat och gemenskap.

– Att sitta på Gåsören en sommarkväll och titta på solnedgången är riktigt härligt och kulturarvet bidrar till en trevlig utflykt, säger Mats.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 1–23.

Foto: Bottenvikskretsen

Gamla fyren. Foto: Mats Åkerström

En kommentar »

  • Carl-Gustav Mählck skriver:

    Fint att dessa eldsjälar fortsätter vidmakthålla detta kulturarv. Heder åt dem!

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar