Hem » Nyheter

Nyheter

Så mycket kostar det att segla i Grekland efter nya båtskatten

8 april, 2019 – 13.59 12 kommentarer

Den andra april trädde en särskild båtskatt i kraft i Grekland [tillagt 9 april: skatten uppskjuten till 9 maj]. Varje privatägd båt med en längd på över sju meter måste betala en avgift innan eller på dagen då den anländer till grekiskt vatten. Beloppet varierar med längden. För båtar på 7-8 meter är avgiften 16 euro per månad. 10-12-metersbåtar ska betala 33 euro och för båtar över 12 meter utgår en avgift på 8 euro per meter.

Skatten gäller även båtar som används yrkesmässigt inom turism. Båtens ägare och den som använder båten är gemensamt ansvariga för att avgiften betalas.

Betalning kan ske via nätet eller i grekiska hamnar. Roddbåtar är undantagna.

Här hittar du mer info www.aade.gr/polites/etepai.

,

12 kommentarer »

 • Henning skriver:

  Hvorfor er en skat på sejlads rimelig? Ingen slid på vandet ingen omkostninger for Grækenland vi køber vores varer i landet og betaler momsen mange af os har årsplads i en Marina skatter er ikke konstruktive øg produktionen og eksporten det er meget bedre vi har allerede lånt grækerne milliarder af euro skal vi så også selv betale deres gæld nej få gang i eksport og produktion

 • Hans Söderström skriver:

  Det är måttlig kostnad. Kroatien har länge haft en turistskatt, en euro per person och dag. Inte har båtturismen påverkats av detta. I Kroatien liksom i Italien är dessutom marinakostnader mm påtagligt högre än på de platser där avgift tas ut i Grekland.

 • Lisa Reimerson skriver:

  Jag kan bara instämma i att det är helt rimligt med en avgift. Tråkigt med arroganta inlägg.

 • Olle Katz skriver:

  Håller helt med Katinka och Michael. Varför skall vi segla utan hamnavgifter? Här sväljer vi betydligt högre summor.

 • Katinka Bille Lindahl skriver:

  Håller med ovanstående Michael Stroh. Fullt rimligt att vi betalar för oss. Det är ofta orimligt billigt att vara seglare i Grekland. Under för- och eftersäsong är de flesta hamnar vi besökt Egeiska havet helt gratis. Jag kan inte förstå gnället över att grekerna nu gör något för att förstärka sin dåliga ekonomi. Gnällspikarna är ofta samma personer som älskar att göra sig lustiga över bristande organisation, motsägande besked och oreda hos lokala myndigheter.

 • Michael Stroh skriver:

  I min värld är det fullständigt rimligt att vi betalar något för att segla i grekiska farvatten. Vi betalar nästan ingen hamnavgift och lämnar en herrans massa skräp efter oss.
  Den avgiften kommer att skrämma bort en handfull första året sedan har alla vant sig. Bättre farvatten ätt segla i är svårt att hitta.

 • Håkan Jonsson, Gotland skriver:

  Jag tycker att SXK (och kanske även andra nordiska samarbetspartners) kan ta ett initiativ till möte med grekiska ambassaden för att klargöra för dem att en turistepok når sitt slut.
  /Håkan

 • janne skriver:

  Inte konstigare än turistskatten i Schweiz a 4 EUR / DAG – person..

 • Tillda Hansson skriver:

  Akta er Maggan kanske ser artikeln och inför det i Sverige.. hennes parti har redan försökt ett par gånger.

 • Martin Rogetzky skriver:

  Båtskatten i Grekland är framflyttat till 2 maj. Detta då online betalningssystemet fortfarande inte är klart än. Skatten kommer att behövas betala för varje kalendermånad. Månader då man inte använder båten kan man ta den ur drift, dvs överlämna båtens registreringsbevis och DEKPA till Port Police (Coast Guard). Man får ett snyggt kvitto på Grekiska med stämpel och frimärke (0,50€). Det är i dagsläget inte klart om detta enbart gäller båtar som är på land eller även båtar som ligger i sjön. Det är nog lite beroende vilken CG station man går till. På Lesvos är det inget problem med båtar som låg i sjön. Nu låter CG där till och med marinan sköta detta.

  Det är inte heller klart om CG har möjligheten att ta emot betalningen. I så fall är det nog Cash som gäller.

 • Johanna Graf skriver:

  Skattens införande har blivit uppskjutet till 9 maj.

 • Georg Gomer Brytmark skriver:

  Då var det färdigseglat i Grekland… Jesus vad det landets styre kan skjuta sig i sank?!!!