Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Långfärd   Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Guy Bernardin försvunnen till havs

9 oktober, 2017 – 22.00 3 kommentarer

Den franske långfärdsseglaren Guy Bernardins 45-fotare har hittats tom i Atlanten utanför USA:s nordostkust.
– Nu seglar vi La Lounge Route för både Bernard Moitessier och för Guy, säger Anders Eriksson.

I september återfanns Guy Bernardins 45-fotare Spirit of St Briac 700 sjömil utanför USA:s nordostkust i höjd med Cape Cod. Ingen person fanns ombord, men livbåten var kvar. Sannolikt har Guy Bernardin, som oftast seglade osäkrad, fallit överbord.
Innan båten återfanns var sista livstecknet Guys personliga satellitsändare, en Spot, som skickade en sista position utanför Virginias kust den 15:e augusti. En vecka tidigare hade den 73-årige veteranen startat sin soloseglats mot Frankrike från South Port i North Carolina.

Guy Bernardin hade köpt båten Crazy Horse, en German Frers 45, i USA och planerade att rusta båten i Frankrike inför La Lounge Route 2018. Han gav båten namnet Spirit of St Briac. Bilden är från Crazy Horse tid som tävlingsbåt på USA:s nordostkust.

Guy Bernardin hade köpt båten Crazy Horse, en German Frers 45, i USA och planerade att rusta båten i Frankrike inför La Lounge Route 2018. Han gav båten namnet Spirit of St Briac. Bilden är från Crazy Horses tid som tävlingsbåt på USA:s nordostkust. Konstruktören German Frers ritade båten för tävlingen Newport – Bermuda där Crazy Horse som bäst tog ett silver.

Guy Bernardin hör till världens mest erfarna långseglare med bland annat fem varv runt jorden både som familjeseglare och i solorace. Guys första riktigt långa seglats var som 30-åring från Los Angeles via Atlanten hem till Frankrike i en motorlös 26-fotare. Efter den seglatsen levde han som tävlingsskeppare under flera år och hann med ett par förlisningar på väg runt Kap Horn (som han passerade under segel fem andra gånger i sitt liv).

Tre år in i livet som förälder till sonen Briac bestämde sig Guy för att ge upp tävlingslivet. Han och frun Annick bestämde sig istället för att segla jorden runt. Under tre år seglade familjen med en replika av Joshua Slocums Spray i föregångarens kölvatten och skrev så småningom boken Sailing Around the World.
Efter sin sista jordenruntsegling svarade han på frågan om varför han långseglar såhär: ”Efter varje varv runt jorden känner jag mig tio år yngre”.

Tack vare att Guy bott stora delar av sitt liv i USA var han en sällsynt länk mellan den franska och den engelsktalande seglarvärlden. När Guy tog initiativet till att hedra Bernard Moitessier med långseglingsarrangemanget La Longue Route samlades seglare från hela världen. Den allra första som Guy accepterade som deltagare var Kryssarklubbaren Anders Eriksson. Sedan dess har ytterligare arton deltagare tillkommit varav ytterligare en svensk: Magnus Reslow.
­– Vi tror förstås att Guy ville att att vi fortsätter projektet trots det tragiska som hänt nu, säger Anders Eriksson som planerar att starta soloseglingen non-stop jorden i augusti 2018.
– Nu seglar vi La Longue Route för både Bernard Moitessier och för Guy.

Guy Bernardin var öppen med att han i stort sett aldrig säkrade sig ombord.
– Det är upp till var och en var man lägger ribban, säger Anders Eriksson och konstaterar att även den franske långseglaren Eric Tabarly, som föll överbord och omkom 1998, sällan säkrade sig i båten.
– Olyckor av det här slaget har hänt förut och kommer att hända igen. Det är inte riskfritt. Vi vet inte vad som hänt, men att båten var ny för Guy och att det var dåligt väder i området kan ha spelat in.

Guy Bernardin har beskrivit ett tillfälle när hans båt Ratso II gick runt i Södra oceanen i jorden runt-racet Boc 1983. Vid ett tillfälle under det över 6000 sjömil långa benet var han nära att förlora kontakten med båten. Osäkrad seglade han på natten i kuling. ”Det var nästan en religiös upplevelse. Jag hörde att det kom en våg, tog tag i vinschen och kände att mina fötter lämnade sittbrunnen. Jag kände att jag flöt, men förstod inte att båten gick runt. Det var som att befinna sig i rymden – den bästa souveniren som jag tar med mig från den här sträckan. Sen insåg jag att jag inte hade kontakt med båten, och visste att jag måste få tag i något. Båten rätade upp sig och jag var i sittbrunnen hängande i akterstaget”, berättade Guy efteråt till tidningen Cruising World.

La Longue Route har i dag nitton anmälda deltagare varav två kvinnor. Fransmannen Oliver Merbau har tidigare arbetat tillsammans med Guy Bernardin med projektet, men tar nu tills vidare över huvudansvaret.

Segelbåten som Guy startade sin sista seglats med är en German Frers 45 från 1989 som heter Spirit of St Briac. Under många år hette båten Crazy Horse och var framgångsrik i bland annat Newport Bermuda Race som den också konstruerades för. Båten saknade AIS.

LÄS MER: La Longue Route

LÄS MER: Anders Erikssons sajt inför jordenruntseglingen [ SailingMalala.com ]

Johan Boström
johan@pakryss.se

, , , ,

3 kommentarer »

 • Johan Boström skriver:

  Tack Gunnar! Nu är stavningen (konsekvent fel) rättat på sajten.
  /Johan

 • Gunnar Enberg skriver:

  ”La Lounge Route” är en felstavning. Moitessiers bok heter ” La longue route” och inget annat.
  Med vänlig hälsning
  Gunnar Enberg

 • Arne Westerberg skriver:

  På denna typ av segling-speciellt singel- anser jag det viktigare att vara säkrad med livlina än att använda flytväst. Vid segling med besättning gäller dock både och.
  Arne Westerberg