Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Hallå där … Elin Petersson på Sjöhistoriska muséet som arrangerar elbåtsmässa

19 februari, 2019 – 10.58 3 kommentarer

Den 11-12 maj fylls fältet framför Sjöhistoriska muséet i Stockholm av elbåtar, elbåtstillbehör och – framför allt – människor. Då arrangerar nämligen Sjöhistoriska muséet vad som troligen är Sveriges första elbåtsmässa. Vi kontaktade projektledare Elin Petersson för att få reda på vad som kommer att hända.

Vad kan besökarna förvänta sig? 

– Ungefär hälften av utställarna visar upp båtar och de andra visar allt annat som krävs för eldrift av en fritidsbåt såsom elinombordare, utombordare, batterier och laddning för fritidsbåtar med mera.

– Det kommer också att bli föredrag och uppvisningar. Vi hoppas att det kommer finnas ett antal olika båtar man kan provåka i Djurgårdsbrunnsviken. Men också att något av passagerarbåtsrederierna visar hur man arbetar med elbåtar i turisttrafiken.

– Det kommer även finnas olika familjeaktiviteter, bland annat i vår Skaparverkstad .

Varför arrangerar ni som museum en mässa om elbåtar – som snarare andas framtid än historia?

– Sjöhistoriska museets uppdrag är det sjöhistoriska men även det samtida – det som är historia i morgon. Fritidsbåtar har ingått i muséets verksamhet sedan starten och vi vill med mässan visa upp det senaste inom ”fossilfritt” båtliv.

Hur många utställare väntar ni er?

– I nuläget är tio utställare helt klara men vi hoppas på ännu fler, så att det blir ett stort värde att komma både för utställare och besökare.

Vilken roll tror du att eldrivna båtar kommer att ta i båtlivet?

– Jag personligen tror faktiskt att elmotorer kommer ha en avgörande roll i framtiden för fritidsbåtar. Om vi och kommande generationer ska kunna njuta av ett hållbart båtliv så är fossilfria båtar ett måste.

– Priserna på motorer och batterier ligger högt idag, men det kommer att ändras i takt med att  efterfrågan ökar. När priserna går ner  kommer elmotorer att bli ett allt mer realistiskt alternativ för både för segelbåtsägare och motorbåtsägare – och inte minst den som har en mindre eka eller fiskebåt.

Utställare som är klara i nuläget är: Candela speadboats, Greenstar marin, Solarboats, ePropulsion, Electro-Mobile Scandinavia, Lime Power, Torqeedo och Crescent. Troligen kommer också Bjurtech, Orust e-boats, Haibo, X shore och Ocenvolt.

Mässan arrangeras i samarbete med Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Kungliga Djurgårdens intressenter.

Läs mer på www.sjohistoriska.se/besok/kalender/elbatsmassan-11-12-maj

, ,

3 kommentarer »

 • Henrik Rådmark skriver:

  Vattnet som avses är Djurgårdsbrunnsviken.

 • Claes Dahlberg skriver:

  Vad innebär detta: ”Vi hoppas att det kommer finnas ett antal olika båtar man kan provåka i kanalen intill.”
  Vilken kanal – Djurgårdsbrunnskanalen? Den ligger inte precis intill…
  MVH/Claes Dahlberf

 • Hans Thornell skriver:

  Jag kan ge en internationell utblick över vad som händer i elfärjebranschen.