Hemester och att fler gav sig ut sjön gjorde också att hjälpinsatserna blev fler 2020. Året som gick blev det mest händelserika för Sjöräddningssällskapet någonsin. Räddningstjänstuppdragen, där det är fara för liv, ökade med 29 procent ..." /> Händelserikt år för Sjöräddningssällskapet | På Kryss Händelserikt år för Sjöräddningssällskapet | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Händelserikt år för Sjöräddningssällskapet

8 februari, 2021 – 17.50 Kommentarer inaktiverade för Händelserikt år för Sjöräddningssällskapet
Händelserikt år för Sjöräddningssällskapet

Hemester och att fler gav sig ut sjön gjorde också att hjälpinsatserna blev fler 2020. Året som gick blev det mest händelserika för Sjöräddningssällskapet någonsin.

Räddningstjänstuppdragen, där det är fara för liv, ökade med 29 procent jämfört med 2019. För de förebyggande utryckningarna blev ökningen ännu större, 52 procent.
– Våra frivilliga sjöräddare har gjort en otrolig samhällsinsats. Som vanligt har de gjort det på sin fritid, för att hjälpa andra, säger Cia Sjöstedt, vd på Sjöräddningssällskapet.

Förklaringen finns i många hemmasemestrande svenskar och ett ökat intresse för att komma ut i den svenska skärgården. Den enskilt vanligaste orsaken till att Sjöräddningssällskapet rycker ut är maskin-/propellerhaveri. Det gäller särskilt de förebyggande utryckningarna till medlemmar, där två av tre uppdrag handlar om problem med motor eller framdrivning.

Men den pågående pandemin har utmanat Sjöräddningssällskapet på fler sätt. Samhällets restriktioner har lett till att organisationen anpassat sina möten och övningar, för att undvika att få in smitta i besättningarna och bidra till en låg smittspridning i samhället. Även sjuktransporterna har ökat för Sjöräddningssällskapet, i det här fallet med 14 procent. Organisationen har infört nya rutiner för att kunna hantera patienter med eventuell covid 19-smitta ombord.

– Här har vi haft ett gott samarbete med regionerna. Detsamma gäller samarbetet med myndigheter och andra partners inom räddningstjänsten, säger Lars Samuelsson, maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.