Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nya prylar/båtar, Nyheter, Ombord

Läsvärt   Löpsedel   Nya prylar/båtar   Nyheter   Ombord

Hanse först med rodermotor

20 oktober, 2016 – 13.12 2 kommentarer

Segelbåtsvarvet Hanse och elmotortillverkaren Torqeedo har utvecklat en elmotor installerad i rodret. Rodermotorn presenteras på båtmässan Hanseboot nästa helg.

Hanse har installerat Torqeedo-motorn på en Hanse 315. Elmotorns ihopfällbara propeller på rodret ersätter den traditionella propellern för framdrift. Fördelarna är enligt Hanse minskat motstånd i vattnet och 100 kilo lägre vikt för en Hanse 315, modellen som nyheten är installerad på.
Motorn har effekten 4 kW vilket motsvarar drygt fem hästkrafter. Eftersom propellern sitter på rodret styrs elmotorns kraften i valfri riktning inom rodrets svängradie.
Torqeedo Hanse”När man lägger till eller ska lämna från att ligga parallellt med kajen, kan aktern styras från och till kajen med precision vilket är särskilt fördelaktigt i starka vindar och smala hamnar”, skriver den tyska segelbåtstillverkaren på sin hemsida.

Den nya rodermotorn, som Hanse kallar E-motion rudder drive, är den första av sitt slag på en serietillverkad båt. Inom sjöfarten bygger de så kallade Pleuger-rodren på delvis samma princip för drift framåt. En propeller på rodret drivs på ett Pleuger-roder av vattenströmmen från en propeller för om rodret och fungerar därför inte i backläge.

LÄS MER: Hanses egen presentation av rodermotorn [Hanse Group]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,

2 kommentarer »

  • BosseS skriver:

    Trevligt att segelbåtssidan tar upp det här konceptet som ju har funnits länge på motorbåtssidan. Kan vidimera att det ger utomordentlig manövreringsförmåga.

  • Torsten/BLÅSKAJSA skriver:

    Det låter mycket miljövänligt och bra. Men, en 31-fotare har kanske ett eldrivet kylskåp, lanternor för nattsegling, VHF och några läslampor. Blir det inte lite svårt att få laddningsekvationen att gå ihop om man skulle vilja ligga två nätter i rad i en naturhamn, hellre än att gå in till en kostbar hamn med eluttag? Ja, kanske kan man lösa det med solpaneler, men om det blir svensk sommar utan sol….? Tål att tänka på, tycker jag.