Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

HaV satsar miljoner på att lära barn om havet

10 juli 2018 – 10:00 Kommentarer inaktiverade för HaV satsar miljoner på att lära barn om havet

De flesta seglare är väl medvetna om det vackra med havet och dess roll i ekosystemet. Men det är inte alltid lika lätt att övertala sina barn att se samma sak. Nu jobbar Havs, och Vattenmyndigheten (HaV) tillsammans med flera andra aktörer för att lära ungdomar mer om havet och dess värde för klimatet.

Under politikerveckan i Almedalen har Anna Jöborg som är chef för kunskapsavdelningen på HaV deltagit med flera seminarier. Ett av dem har varit för att presentera en satsning där myndigheten lägger 2,5 miljoner kronor på flera olika projekt som är tänkta att lära barn och ungdomar mer om haven, deras ekologi och miljön kring dem.

 Tanken är att för att man ska kunna ta ansvar för havet så gäller det att man har kunskap och förståelse för skönheten i havet. Den mångfald som finns men också att det finns en risk om man släpper ut skräp, säger Anna Jöborn.

Nyligen har tio av 30 sökande projekt fått beviljat stöd på allt från 18 000 kronor till över en halv miljon. Det handlar om allt från studieböcker som skall användas i skolverksamhet till utomhusspel och och digitala läromedel.

– Vi vill engagera sådana som är väldigt bra på att tala till känslan. De organisationer som fått pengar som är väldigt bra på att nå unga med kunskapen och som kan ta med dem ut till havet, säger Anna Jöborn.

Anna Jöborn, chef för kunskapsavdelningen på Havs, och Vattenmyndigheten.

Anna Jöborn, chef för kunskapsavdelningen på Havs, och Vattenmyndigheten.

Bland annat nämner hon Marint Kunskapascenter i Malmö som riktar sig till barn och unga som bor i områden där de normalt sett inte är ute och seglar eller paddlar kajak och försöker ta med dem ut till olika aktiviteter i havet.

– Sen hoppas ju vi att vi ska få pengar till fler sådana här satsningar. Vi har pratat med havsinstitutet som gjort en kartläggning vad det finns för verksamhet inom marin pedagogik i hela Sverige. Kommande år så skulle ett seglarläger eller dylikt faktiskt kunna söka pengar, säger Anna Jöborn.

– Över huvud taget tror jag barn som seglar är väldigt duktiga på havet och är lite ambassadörer. Det är väl de som seglar nu som vuxna och har en kärlek till havet som kan nå ut med hur viktigt havet är. Seglare är verkligen en sån grupp som jag tror är viktig för ett sånt här projekt, fortsätter hon.

Vad har du för tips till de seglare som försöker väcka intresset för havet hos sina barn men kanske inte lyckas i konkurrens med en smartphone eller en surfplatta?

– Jag tror på att ta sig tid till att göra strandhugg. Ta tiden med barnen att snorkla och titta efter vad som finns under ytan. Många av de ställen man kommer till är unika miljöer och under ytan kan man hitta mycket som inte finns någon annanstans.

– På seminariet i Almedalen pratar vi om att vi vill nå ut med fakta, men det måste man göra genom hjärtat. Att det inte blir så komplicerat. Att man får chansen att känna, testa, smaka och klappa. Det blir väldigt viktigt att tala med känslan. Jag skulle vilja säga att alla projekten likaväl kan rikta sig mot vuxna, säger Anna Jöborn.

Redaktionen
redaktionen@pakryss.se

, , , , , ,