Anna Breitholz Monsén är uppvuxen med hav, motorbåt och optimistjolle. Dessutom är stranden hennes ”happy place”. Så självklart döptes hennes bokdebut därefter. Det här är din första bok, men du har drömt om att bli författare ..." /> Havet inspirerade till Annas deckardebut | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Havet inspirerade till Annas deckardebut | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Havet inspirerade till Annas deckardebut

2 november 2021 – 10:11 Kommentarer inaktiverade för Havet inspirerade till Annas deckardebut
Skärmavbild 2021-11-02 kl. 10.49.10

Anna Breitholz Monsén är uppvuxen med hav, motorbåt och optimistjolle. Dessutom är stranden hennes ”happy place”. Så självklart döptes hennes bokdebut därefter.

Det här är din första bok, men du har drömt om att bli författare länge?

– Ja, i minst 20 år! På vägen har jag läst hundratals deckare och gått flera skrivkurser. Till slut kände jag att jag måste satsa helhjärtat. Min pappa gick bort och annat skedde som påminde mig om att livet är för kort för att bara drömma. Nu eller aldrig!

Stranden och närheten till havet spelar en viktig roll i boken. Vilken relation har du själv till havet?

– Vi flyttade från Stockholms innerstad till Skåne till stor del på grund av havet. Jag har en scen i min bok där huvudpersonen och hennes morfar umgås i tystnad vid havet, med blickarna fästa på horisonten. Den där fascinationen över havets krafter och oändlighet tror jag många kan känna igen.

Vilka är dina egna erfarenheter av båtlivet?

– Mina starkaste båtminnen är nog från kvällarna i morfars eka, på spegelblank sjö där vattnet droppade från årorna i små fina ringar. Eller från åren då jag bodde på en ö utanför Lidingö sommartid och tog mig fram och tillbaka till fastlandet i en träsnipa med elmotor. Vi hade en vanlig motorbåt också, men det var något alldeles speciellt att glida fram över vågorna, helt i tystnad. Ön jag bodde på låg nära farvattnet för finlandsfärjorna och naturligtvis la motorn av mitt framför ett kryssningsfartyg. Det var bara att ro för glatta livet!

Det här är första boken i serien om Lina Lantz, när kommer nästa?

– Jag älskar att hänga med huvudpersonen Lina, hennes egensinniga morfar och den yviga närpolisen Madde, så del två kommer 2022. Den är fristående och utspelas delvis vintertid på ett privat slott. Läsarna kommer att känna igen sig och havet finns med. kanske kommer Madde att dra med Lina på ett vinterbad…

Stranden

Åttiotal, en spårlöst försvunnen 16-åring, blodiga kläder på stranden och ett litet kustsamhälle med många skuggor. Första boken om expolisen Lina Lantz är en nagelbitardeckare där du inte är säker på vem som är skyldig till sista sidan.