Livet till sjöss har inspirerat många konstnärer genom historien. I ”Marinmålarna. Havet, skeppet och sjömannen i konsten, från Jacob Hägg till Lars Lerin” ger ett stort antal svenska skribenter och konstkännare olika infallsvinklar på den marina konsten. Bakgrunden till de marina ..." /> Havet, skeppet och sjömannen i konsten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Havet, skeppet och sjömannen i konsten | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Havet, skeppet och sjömannen i konsten

1 december 2020 – 10:34 5 kommentarer
Havet, skeppet och sjömannen i konsten

Livet till sjöss har inspirerat många konstnärer genom historien. I ”Marinmålarna. Havet, skeppet och sjömannen i konsten, från Jacob Hägg till Lars Lerin” ger ett stort antal svenska skribenter och konstkännare olika infallsvinklar på den marina konsten.

Bakgrunden till de marina konstverkens tillkomst var dubbel. Dels handlade det för konstnären om att exakt återge fartyg i porträttets form, såväl inom det civila som det militära – ofta var det beställningsverk från staten eller skeppsredare. Dels målade han (för det var nästan alltid en han) motiv och stämningar som väckte en mer känslo-orienterad upplevelse hos betraktaren.

I boken ger ett stort antal svenska skribenter och konstkännare olika infallsvinklar på den marina konsten. Genom personligt färgade texter och noga utvalda konstverk, hämtade från Sjöhistoriska museets arkiv och många andra källor, växer en fördjupad bild fram av villkoren till sjöss, det dagliga slitet för brödfödan, den obändiga visionen och det självutlämnande, konstnärliga uttrycket.

5 kommentarer »