I Viaplay-dokumentären Havsfilosofen får tittarna under fem år följa hur Sven Yrvind bygger ännu en segelbåt för att segla utan stopp mellan Irland och Nya Zeeland. Sven Yrvind, 83 år, har blivit en svensk världskändis genom sina ensamseglingar ..." /> Havsfilosofen Sven Yrvinds inre resa | På Kryss Havsfilosofen Sven Yrvinds inre resa | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Havsfilosofen Sven Yrvinds inre resa

20 februari, 2023 – 10.19 2 kommentarer
Havsfilosofen Sven Yrvinds inre resa

I Viaplay-dokumentären Havsfilosofen får tittarna under fem år följa hur Sven Yrvind bygger ännu en segelbåt för att segla utan stopp mellan Irland och Nya Zeeland.

Sven Yrvind, 83 år, har blivit en svensk världskändis genom sina ensamseglingar över världshaven. Det som i första hand ser ut som riskfyllda äventyr på skoningslösa hav är kanske i ännu större utsträckning en inre resa, som ställer frågan: Hur vill vi leva våra liv?

Under fem år följer kamerorna på nära håll hur han bygger sin båt och förbereder sig inför strapatsen att ensam på havet låta vindarna ta honom mellan Irland och Nya Zeeland, en resa på nästan 2 000 mil över öppet hav. Resan beräknas ta 300 dygn. Många menar att 83-åringens projekt är galenskap, men själv tycker han snarare att han är en av få sansade personer som lever i dag.

– De säger att vi ska ha stora båtar för ökad komfort, men stora båtar gör dig trött och uttråkad. En båt som har en blygsam storlek är hållbar och kräver få icke förnybara resurser. Den är säker. Den ger sin ägare större glädje än en stor båt. En liten båt gör dig smidig och livfull. Vi behöver komma ifrån konsumtionssamhället. Vi blir inte lyckligare av ökad konsumtion, säger Sven.

Havsfilosofens inre resa

Dokumentären följer inte bara de fysiska hinder som åldern för med sig, utan också de psykologiska såväl som filosofiska frågor en 83-årig äventyrare ställs inför när han närmar sig de sista åren av sitt liv. Genom sina egna och vänners berättelser målas en bild upp av hans bakgrund och vad som fått honom att välja den här vägen i livet – en havseremit som lever utanför det konventionella samhället.

– Det är 60 år sedan jag första gången lämnade Sverige på egen köl. Tack vare båten har jag lärt mig massor om omvärlden och människor. Jag fick möjlighet att se olika länder från ett helt annat perspektiv än folk som reser via bilvägar. Jag har sett platser som inte går att nå utan båt. Havet är detsamma som det alltid har varit. Det är där jag är som lyckligast och människor mår som allra bäst, i lugnet som infinner sig i havet, säger Sven.

Nära vänner berättar om deras gemensamma resor och hur han inspirerat andra att ändra sina liv. Havsfilosofen är inte i första hand en film om segling, utan ställer frågor om vilket liv vi vill leva, om konsumtionssamhället, om döden och åldrandet, och om det är möjligt att föra en livsstil som går utanför normen. 

Havsfilosofen har premiär våren 2023 på Viaplay.

Foto: Viaplay/Claes Helander

2 kommentarer »

 • Bertil Källman skriver:

  Hej!
  SXK:s skribent skriver att seglatsen för Sven Yrvind från Irland till Nya Zeeland är på 2000 sjömil och skulle ta honom c:a 300 dygn!!
  Verkligheten är att avståndet är c:a 13 400 sjömil!
  Siffran 300 dygn är mer realistisk. Det innebär 45 sjömil per dygn och en snittfart på knappt 2 knop, vilket kan verka lågt, men båtens vattenlinjelängd är också kort.
  Vänligen
  Bertil Källman

 • David Ericksson skriver:

  Har följt Yrvind i 55 år. Då på 60-70-talet framkallade han sina bilder efter resorna hos min styvfar fotograf Bengt Ericksson ⛵️😀

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar