Det har blivit trendigt att köpa vinflaskor som fått havspatina efter några år på havsbotten. Nu har spanska forskare har undersökt vad som egentligen händer när en flaska lagras under vatten. Idén bakom forskningen kommer från ..." /> Havslagrat vin allt populärare | På Kryss Havslagrat vin allt populärare | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Havslagrat vin allt populärare

8 december, 2020 – 12.57 En kommentar
Havslagrat vin allt populärare

Det har blivit trendigt att köpa vinflaskor som fått havspatina efter några år på havsbotten. Nu har spanska forskare har undersökt vad som egentligen händer när en flaska lagras under vatten.

Idén bakom forskningen kommer från alla buteljer som plockats upp oskadda ur vrak. Ofta har innehållet klarat sig osannolikt bra även efter ett par hundra år på havsbotten skriver Expressen.

Många av flaskfynden har gjorts i Östersjön, bland annat galeasen Jönköping som upptäcktes 1997. Ombord fanns bland annat 67 stora fat med cognac, 14 mindre fat med vin och fler än 4 000 flaskor champagne av märket Heidsieck Monopole Goût Americain årgång 1907. Även om innehållet i tunnorna hade blivit vattenskadat var flaskorna i utmärkt skick och såldes senare för mellan 20 000 och 30 000 kronor. Nästa fynd gjordes 2010 i Ålands skärgård. För ledaren för dyklaget, Christian Ekström, blev det starten på en ny verksamhet. Ett par senare sänktes en stålbur med plats för över 450 buteljer 42 meter ner i Östersjön. När det fem år senare var dags för provsmakning var skillnaden tydlig. De havslagrade flaskorna hade åldrats och utvecklats långsammare än flaskor lagrade i källare. Sedan dess har alltfler vinproducenter följt efter och havsvinkällarna har blivit turistattraktioner i bland annat Kroatien.

Forskarna vid universitetet i Baskien fortsätter att utvärdera vad som sker med vinet och har generellt sett kommit fram till att alla viner utvecklast på ett eget sätt. Det handlar inte bara om färg, doft och smak utan hela den kemiska strukturen är annorlunda. Och vem vet, kanske kommer det att komma privata burar som går att ha i viken utanför huset eller sommarstugan.

En kommentar »