Svenska Båtunionen går ut med en havstulpanvarning för hela Östersjökusten, från Skåne upp till och med Gävleborgs län.  Svenska Båtunionens frivilliga observatörer ser nu att havstulpanerna har förökat sig i stor utsträckning. Det kan vara dags ..." /> Havstulpanvarning för Östersjökusten | På Kryss Havstulpanvarning för Östersjökusten | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Havstulpanvarning för Östersjökusten

17 augusti, 2021 – 10.31 Kommentarer inaktiverade för Havstulpanvarning för Östersjökusten
Bild: Adobe Trygve

Svenska Båtunionen går ut med en havstulpanvarning för hela Östersjökusten, från Skåne upp till och med Gävleborgs län. 

Svenska Båtunionens frivilliga observatörer ser nu att havstulpanerna har förökat sig i stor utsträckning. Det kan vara dags att kolla sin båtbotten och tvätta bort havstulpanerna som nu har satt sig fast på många platser längs den aktuella kuststräckan.

När varningen skickas ut kan båtägaren lätt få bort havstulpanerna genom att tvätta av båtbotten, för hand eller i en borsttvätt, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt, ungefär 5 millimeter.

Bäst information om havstulpanernas tillväxt hittar du genom Havstulpankartan på Båtmiljö.se. Lokala variationer kan förekomma, vilket innebär att havstulpanerna kan komma snabbare till den ena viken än den andra.