Förra veckan gick Svenska Båtunionen ut med en varning för hela Östersjökusten, från Skåne upp till och med Gävleborgs län. Nu kan det vara dags att se över sitt skrov och tvätta bort havstulpanernas larver. Projektet Havstulpanvarningen ..." /> Havstulpanvarning utlyst för Östersjökusten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Havstulpanvarning utlyst för Östersjökusten | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Havstulpanvarning utlyst för Östersjökusten

25 augusti 2020 – 10:57 3 kommentarer
Havstulpanvarning utlyst för Östersjökusten

Förra veckan gick Svenska Båtunionen ut med en varning för hela Östersjökusten, från Skåne upp till och med Gävleborgs län. Nu kan det vara dags att se över sitt skrov och tvätta bort havstulpanernas larver.

Projektet Havstulpanvarningen bygger på att observatörer längs Sveriges kustband rapporterar om havstulpanernas sättning via mätplattor som är placerade vid observatörernas hemmabryggor. När tillräckligt många rapporter om påväxt inom ett område kommit in skickas en havstulpanvarning ut via mail eller sms till dem som anmält sig till tjänsten.

När varningen skickas ut kan båtägaren lätt få bort havstulpanerna genom att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Vinsten är en ren båtbotten, snabbare skrov och mindre avgasutsläpp hos motorbåtar.

 

Mer information om havstulpanvarningen hittar du på: batmiljo.se/havstulpanvarningen

3 kommentarer »

  • Tore Vadman skriver:

    Att ”tjänsten havstulpanvarningen” via SMS skulle få båtägare att sluta använda bottenfärg är otroligt naivt, och den s.k. ”Tjänsten” borde läggas ner direkt!
    Tänk efter, det kan inte ens fungera i teorin!

    Även om påväxten av havstulpaner varierar utefter vår svenska kust och även under årets månader,
    så kommer påväxten av havstulpaner väldigt snabbt på en båt utan bottenfärg.
    Det vet alla som har lång erfarenhet av båtlivet!

    Bara som ett litet exempel!
    Efter sommarseglatsen lät jag tyvärr min omålade gummidinge ligga kvar i vattnet då jag tänkte segla iväg igen efter en vecka. Men redan efter denna vecka blev det mycket påväxt av havstulpaner på botten. Dessa satt ”stenhårt” fast och fick tas bort med ”specialborttagningsmedel”!
    Som ”tur är” så är min segelbåtsbotten skyddad med kopparfärgen VC17 så där är det ingen påväxt av havstulpaner, vilket vore förödande!

    Läs gärna reportaget om kopparfärger från SXK tekniska kommittén, skriven av Lennart Falk för mer fakta i ämnet om bottenfärger.

  • Berndt Holmer skriver:

    Havstulpanvarningen mailades till mig 18 augusti. Jag, Värmdöbo, hade dock själv konstaterat små tulpaner i mängd på min båt drygt tre veckor tidigare. Den 18 augusti hade jag redan skrapat båtbotten två gånger (iofs ett lätt jobb, en liten hardtopbåt). Vad säger kunniga SXK-medlemmar, har man alls någon glädje av en varning som kommer så sent, man kan ju lika gärna titta i almanackan tycks det?

  • Olof Nordell skriver:

    Vår båtklubb, Skurusundets Båtsällskap (SBS), deltar sedan i juni 2019 i SBU:s projekt Havstulpanvarningen. Vi har två mätplattor i hamnen i Skurusundet, Nacka kommun. Förra året kom de första havstulpanerna i mitten på juli och den 22/7 rapporterade till SBU mycket stor påväxt. Först den 13 augusti kom Havstulpanvarningen via SMS-tjänsten, flera veckor för sent. Den andra perioden 2019, då havstulpanerna började att sätta sig, kom efter mitten av augusti. Båda gångerna kom de tidigare på våra båtar jämfört med plattorna. Vi rapporterade våra erfarenheter till SBU.

    Även i år rapporterade vi den 22/7 till SBU om hög nivå av havstulpaner. Den 18/8, dvs. 4 veckor senare, gick SBU ut med en generell varning för Östersjön, Skåne – Gävleborgs län till alla som prenumererar på varningstjänsten via SMS.

    Vår slutsats är att tjänsten ”Havstulpanvarningen” måste utvecklas. Idag varnar den för sent. Våra båtbottnar är mer attraktiva för havstulpanerna jämfört med plastplattorna.

    I dagsläget måste man ha god egenkontroll på sin båt, om man inte använder biocidfärg.