Båtsäsongen har varit intensiv. För Sjöräddningssällskapet har det inneburit en ökning av uppdragen med 54 procent hittills i år. Intresset för båtlivet har i år varit större än någonsin, och det märks i Sjöräddningssällskapets statistik. Till ..." /> Hektisk sommar för Sjöräddningssällskapet | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Hektisk sommar för Sjöräddningssällskapet | På Kryss
Hem » Säkerhet

Säkerhet

Hektisk sommar för Sjöräddningssällskapet

8 september 2020 – 12:23 Kommentarer inaktiverade för Hektisk sommar för Sjöräddningssällskapet
Hektisk sommar för Sjöräddningssällskapet

Båtsäsongen har varit intensiv. För Sjöräddningssällskapet har det inneburit en ökning av uppdragen med 54 procent hittills i år.

Intresset för båtlivet har i år varit större än någonsin, och det märks i Sjöräddningssällskapets statistik. Till och med den 15 augusti uppgår antalet räddningstjänstuppdrag – där det är akut fara för liv och Sjöräddningssällskapets resurser ställs till samhällets förfogande – till 1 025 stycken. Det är en ökning med 31 procent jämfört med samma period förra året (783 räddningstjänstuppdrag).
– Våra frivilliga sjöräddare har gjort en fantastisk insats under sommaren. Många har dem att tacka för väldigt mycket, säger Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet.

För assistansuppdragen, där Sjöräddningssällskapet bistår sina medlemmar med förebyggande utryckning är skillnaden ännu större. Under året har organisationens frivilliga sjöräddare utfört 3 970 förebyggande utryckningar fram till och med den 17 augusti, att jämföra med 2 570 uppdrag under samma period 2019. Det innebär en ökning med 54 procent.

De vanligaste orsakerna vid förebyggande utryckningar är maskin/propellerhaveri med 2 654 uppdrag. Därefter följer bränslestopp/starthjälp vid dött batteri som står för 439 uppdrag, och grundstötning, 382 uppdrag.
När det gäller räddningstjänst är de vanligaste orsakerna larm om drunkningstillbud (124), därefter grundstötning (121), maskin/propellerhaveri (121) samt brand ombord (111 uppdrag).