Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Ombord

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Ombord

Hinner ni i tid till mässan, Cecilia?

28 augusti, 2018 – 15.10 3 kommentarer

Just nu seglas flera båtar runt Sverige från västkustmässorna till Allt på sjön i Gustavsberg som öppnar på fredag. Men hinner de fram i tid?

Hallå Cecilia Jansson, skeppare på Najads nya 395 AC! Hur går det nu på tisdagseftermiddagen?
Vi slörar ner i Öresund med fulla ställ just nu och passerade precis Svinbådans fyr. Nu blåser det sådär en åtta meter per sekund i byarna och det går faktiskt väldigt fint. Vi har snittat nio knop sedan starten i går kväll och i natt gick vi tidvis med revad fock när det brallade i en hel del.

Märks det att hösten närmar sig?
Det är jättefint båtväder med fina vindar och bara någon skur. Men det är glest mellan fritidsbåtarna. Vi har bara mött ett par segelbåtar hittills, men nu ser jag faktiskt flera fritidsbåtar längs danska kusten här, och det är förstås en massa lastfartyg och tankers som vanligt här.

Najad 395 AC

Cecilia Jansson är marknadsansvarig på Najad och har tidigare seglat Sydney – Hobart två gånger och bland annat leveransseglat Volvo Ocean Race-båtar utöver sin karriär som tävlingsseglare.

Har ni klarat er utan motor hittills?
– Vi hade vinden i nosen en bit ut från Marstrand och körde motor ut, men sen har vi seglat hela vägen och prognosen säger att det ska gå bra hela vägen till Falsterbo. Vi tänkte ta kanalen och hoppas på vind även ute på Hanöbukten och vidare norrut.

Du har seglat VO70, VO65 och har bland annat kappseglat Sydney – Hobart med riktigt stora båtar tidigare. Nu är du marknadsansvarig på Najad, men vad tycker skepparen Cecilia om 395:an hittills?
– Den går fint och hanterar sjön väldigt bra. Det var stökigt i natt, men den går så mjukt i sjön. En gång stampade den i natt och då blev jag påmind om hur det är med många andra båtar, ha, ha.

Hur många är ni i besättningen?
Vi är tre ombord. Jag, Joakim och Trond. Vi kör fyra timmar på och två av. I natt tre timmar på och en timme standby i sittbrunnen hela tiden. Det har blivit max två timmars sömn i sträck hittills, men vi är faktiskt pigga nu.

Planerar ni något stopp längs vägen?
– Nej, vi vill ha lite marginaler och kommer att segla i ett sträck. Jag är göteborgare och har bara seglat en sommar i Stockholm tidigare så det ska bli särskilt kul sista biten i skärgården.

Vi önskar er fortsatt fina vindar!
– Tack och välkomna ombord i Gustavsberg!

Utöver Najads nya 395 AC så är andra båtar på väg längs de cirka 500 sjömilen från västkustmässorna för att ställas ut på Allt på sjön i Gustavsberg. Bland annat har Navigare Yachting sin Lagoon 40, Lagoon 50 och Sun Odyssey 440 på väg över Hanöbukten i skrivande stund. Det är båtar med rejäla riggar som måste masta av för att klara bron och kraftledningen in mot Farstaviken i Gustavsberg. Najads 395 AC reser sig 20 meter hög och kommer under bron med ett par meter tillgodo. Vem hinner fram först?

Allt på sjön i Gustavsberg pågår från och med fredag till och med söndag.

Najad 395 AC

Det är en ny Najad 395 som Cecilia med besättning seglar runt Sverige.

Johan Boström
johan@pakryss.se

, , ,

3 kommentarer »

 • Håkan Eksandh skriver:

  Hej,
  Kul att få en inblick i hur det är att jobba på Najad. Måste vara världens bästa jobb om man är segelnjutare! Vi ses i Gustavsberg.

 • Lennart Eriksson skriver:

  Jag kan segla ev tillbaks båten åt er. Har seglat kundbåtar tidigare men ej runt Skåne . Lennart 0708-704495. Efter 15/10

 • Johan kull skriver:

  Svårt att slå Torgnys och mitt rekord med hans 460
  Vi gjorde samma resa på 60 timmar !!!