Nu k-märker Sjöhistoriska museet ytterligare två kulturhistoriskt värdefulla fartyg. Det är segelfartyget Amber i Stockholm och ångfartyget Strand med ny hemmahamn i Motala som får utmärkelsen.  Segelfartyget Amber ligger numera på Beckholmen i Stockholm och ångbogseraren Strand, som just nu ..." /> Historiska fartyg k-märks | På Kryss Historiska fartyg k-märks | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Historiska fartyg k-märks

19 oktober, 2021 – 12.01 Kommentarer inaktiverade för Historiska fartyg k-märks
Bild: Landskrona museum

Nu k-märker Sjöhistoriska museet ytterligare två kulturhistoriskt värdefulla fartyg. Det är segelfartyget Amber i Stockholm och ångfartyget Strand med ny hemmahamn i Motala som får utmärkelsen. 

Segelfartyget Amber ligger numera på Beckholmen i Stockholm och ångbogseraren Strand, som just nu ligger i Göteborg, kommer snart att ha sin hemmahamn i Motala.
– Både Amber och Strand är fina exempel på fartyg som är mycket representativa för sin tid, säger Karolina Matts, intendent på Sjöhistoriska museet.
Under första halvan av 1900-talet fraktades mycket byggmaterial och jordbruksprodukter av bogserbåtar och segelfartyg i samma storlek som Amber och Strand. Amber gick som seglande lastfartyg med bland annat sten och cement fram till mitten av 60-talet, till en början endast för segel, men senare med hjälpmaskin. Strand, som fortfarande har kvar sin ångmaskin i original, har bland annat bogserat timmer till sågverken längs med Norrlandskusten under början av 1900-talet.

Mer information om andra k-märkta fartyg och om Sjöhistoriskas arbete med fartygsbevarande finns på museets hemsida, www.sjohistoriska.se

På bilden syns segelfartyget Amber. Hon byggdes som seglande fraktfartyg och sjösattes 1911 på Vikens varv i Skåne. Fartyget är galeasriggat med ett jaktskrov i furu på ekspant.