Vi måste bli bättre på att både ge, och ta emot, en extra hand till sjöss. Det tycker kryssarklubbsmedlemmen Daniel Johansson i Norrköping, som märkt en förändrad attityd genom åren. I På Kryss nr 1–22 berättade ..." /> Hjälp till men på rätt sätt | På Kryss Hjälp till men på rätt sätt | På Kryss
Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Hjälp till men på rätt sätt

28 juni, 2022 – 11.10 2 kommentarer
Bilder På Kryss nr 3–22 s 57

Vi måste bli bättre på att både ge, och ta emot, en extra hand till sjöss. Det tycker kryssarklubbsmedlemmen Daniel Johansson i Norrköping, som märkt en förändrad attityd genom åren.

I På Kryss nr 1–22 berättade seglaren Erika Larsson i en artikel om en märklig kväll i Sillebyssan då andra seglare tog sig alltför stora friheter i sin iver att ”hjälpa till”, främst män i medelåldern.

– Händelserna som beskrevs var ganska förskräckliga. Samtidigt började jag fundera lite generellt på hur vi erbjuder, och tar emot, hjälp på sjön. Det är viktigt att diskutera vidare på vilket sätt man kan erbjuda hjälp, så att det görs med rätt intention och inte uppfattas på fel sätt, säger Daniel Johansson.

Han upplever att attityderna kring just hjälpsamhet på sjön har förändrats till det sämre på senare år. Dels genom att färre hjälper till, dels reaktionerna från dem som erbjuds hjälp.

– Allt fler tycks reagera direkt negativt. Ibland med ord, men kanske ännu oftare med beteende. Det är som om de uppfattar ett erbjudande om hjälp som att man inte tror att de kan hantera sin båt.

Daniel har varit med i SXK sedan 70-talet och är uppväxt på sjön. Sedan pensioneringen tillbringar han runt 120 dagar om året på havet. Det blir många segelturer längs svenska, danska och norska kusten.

– Jag har som tur är aldrig upplevt att folk inte hjälpt till om läget har varit riktigt kritiskt, men just hjälpsamheten till vardags tycker jag är en så viktig del av båtlivet.

Bilder På Kryss nr 3–22 s 57

2 kommentarer »

  • Lennart Samsson skriver:

    Min upplevelse är det omvända, folk är mer hjälpsamma nu än för några år sedan. Det gäller då Västkusten.

    Känns som att många av de som är nya i båt har en positiv och bra attityd, det ser bra ut med återväxten så att säga!

  • Leif Andersson skriver:

    Efter en trevlig segeltur över Östersjön till Tyskland kan jag bara konstatera att i Tyskland hjälper man till utan anmodan. Naturligtvis utan att tränga sig på. Känns skönt när man seglar singel.
    Efter hemkomsten till Sverige upplever jag att visst kan man få hjälp med tilläggning, men man måste be om den eller signalera på något sätt att hjälp eller assistans behövs. Stor skillnad alltså.