De odlar jordgubbar i masten och har silversmedja i salongen. I På Kryss nr 2 berättar kryssarklubbsmedlemmarna Helene och Ola Jansson om hur det är att bo ombord på sin stålketch Bobo Drifter i Barcelona. I ..." /> Hola Barcelona! | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Hola Barcelona! | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Hola Barcelona!

3 maj 2022 – 09:28 Kommentarer inaktiverade för Hola Barcelona!
Bilder: På Kryss nr 2–22, sid 26

De odlar jordgubbar i masten och har silversmedja i salongen. I På Kryss nr 2 berättar kryssarklubbsmedlemmarna Helene och Ola Jansson om hur det är att bo ombord på sin stålketch Bobo Drifter i Barcelona.

I maj är det fem år sedan paret gick från att vara helgseglare till att ha en vardag på vattnet. När en vän hastigt gick bort ändrades livsprioriteringarna. De sålde villan i Stockholm och köpte en 25 kvadratmeter stor stålketch, en Långedrag 38, som de hittade på Blocket. Med ombord är också blandrashunden Shark.

– Doghouset med fönster var perfekt för att bygga vår lilla silversmidesverkstad, säger Helene som är formgivare och silversmed. Egentligen är det vårt vardagsrum med två soffor, men den ena har fått ge vika för verkstan där jag kan ha mina verktyg och slipmaskiner.

Att tillverka smycken ombord har gått alldeles utmärkt och i höstas fick Helene ett lite extra flott uppdrag. Att designa och tillverka smycket till SWEA-utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2021, som gick till kronprinsessan Victoria.

Hennes arbete är också en av anledningarna till att de hyr en fast hamnplats i Barcelona vintertid, bland annat för att ha internet och kunna skicka varor till kunder runtom i världen. De satte Barcelona som delmål när de planerade sin rutt från början och sedan två år tillbaka är det deras bas. Hamnplatsen hyr de privat och betalar 350 euro i månaden.

En vanlig fråga de får är hur de står ut med varandra på en sådan liten yta.

– Det är mest svenskar som ställer den frågan, säger Helene och skrattar. Men man gör ju det. Dels för att vi har samma mål, dels för att vi respekterar varandras utrymme. Vi kan sitta bredvid varandra i soffan och göra det vi, ska var för sig. Plötsligt ”ses” vi igen efter ett par timmar och bara ”ska vi ta en kaffe tillsammans” fast vi varit i samma rum hela tiden.

Den enda nackdelen med att bo på en båt är det ständiga underhållet. 

– Det är alltid något som går sönder när du behöver det som mest, säger Ola. Och regn är inte roligt för det läcker alltid in någonstans.

Planen framöver är att behålla båtplatsen och utforska Mallorca och Balearerna i sommar även om Medelhavet inte bjuder på den bästa seglingen med sina nyckfulla vindar.

– Man får ta det som det är, då blir man inte besviken. För oss är ju segelbåten inte bara en båt, det är vårt hem och vår värld!