Äventyrarna Måns Kämpe och Sören Kjellqvist ska ta sig över hela Atlanten i en roddbåt – en resa på omkring 6 000 kilometer. Tanken med resan är dels äventyret, dels att rikta uppmärksamheten mot hur människan ..." /> I roddbåt över Atlanten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! I roddbåt över Atlanten | På Kryss
Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

I roddbåt över Atlanten

11 januari 2022 – 12:25 Kommentarer inaktiverade för I roddbåt över Atlanten
Foto: Annika Jinsson

Äventyrarna Måns Kämpe och Sören Kjellqvist ska ta sig över hela Atlanten i en roddbåt – en resa på omkring 6 000 kilometer.

Tanken med resan är dels äventyret, dels att rikta uppmärksamheten mot hur människan påverkar våra hav, i synnerhet Östersjötumlaren, Sveriges enda val.

– Många känner inte ens till att den finns. Nu är den snubblande nära att utrotas fullständigt, det finns bara omkring hundra fertila honor kvar. Ett djur som för inte så länge sedan var vanlig i Östersjön, säger Måns Kämpe till tidningen Mitt i Täby.

I ett försök att påverka politikerna försökte de ro över till Gotland i samband med Almedalsveckan. En tur som slutade med att delar ur besättningen fick räddas av Kustbevakningen och Måns och Sören fick vända om med oförrättat ärende.

Nu är det dags att ta sig över Atlanten. Sören har tidigare rott runt hela Svalbard och Måns har sprungit 54 maraton och bestigit Europas högsta berg. Resan över Atlanten till Västindien i roddbåten Albedo beräknar de ska ta tre månader. På båten finns en liten sovhytt, en apparat som omvandlar saltvatten till dricksvatten och 280 kilo konserverad mat. Med hjälp av en satellittelefon kan de nå familjen. Skulle något oväntat hända är det i första hand lastbåtar som kan tänkas hjälpa till, men det kan ta ett par dygn.

– Jag är mest orolig för om kroppen kommer hålla. Det här en av de tuffaste prestationerna man kan göra, säger Måns.