Världens mest komplicerade båtbygge i lego har lämnat Sverige och blir en del av den permanenta Volvo Ocean Race-utställningen i Alicante. Vägen dit har varit lång. Det började med att Johan Sahlström på Volvo Lastvagnar inledde ett samarbete med Anders Gaasedal från Lego Danmark." /> Ingen lek bygga världens största legobåt | På Kryss Ingen lek bygga världens största legobåt | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Ingen lek bygga världens största legobåt

24 november, 2015 – 12.24 Kommentarer inaktiverade för Ingen lek bygga världens största legobåt
BILD: Britt-Marie Brovik

Världens mest komplicerade båtbygge i lego har lämnat Sverige och blir en del av den permanenta Volvo Ocean Race-utställningen i Alicante. Vägen dit har varit lång. Det började med att Johan Sahlström på Volvo Lastvagnar inledde ett samarbete med Anders Gaasedal från Lego Danmark.

Både Johan och Anders är ingenjörer och seglare med lego som gemensam nämnare. Nu beslöt de sig för att bygga något som verkligen stack ut. En komplett VO65 – enbart med hjälp av Legos standardsortiment.
– Det började som ett rent hobbyprojekt, berättar Johan när vi träffas i SCA:s monter på Bokmässan i Göteborg där legobåten utgjorde ett spektakulärt blickfång.
– Sen gick all ledig tid åt, kvällar, helger, semestrar, allt, säger John.

BILD: Britt-Marie BrovikTill sist blev den klar, en otroligt fräck modell i skala 1:10 med svängköl, roder, rigg, allt i lego. 100 000 bitar gick åt till bygget som tog 1 200 timmar. Båten väger 52 kilo, masten är 3, 03 m, svängkölen drivs av en elmotor och vinscharna har samma utväxling som på den riktiga VO65:an.

– Modellen var med på alla hamnstopp världen över. I Newport, Kapstaden, överallt kom massor med folk, mängder av ungar, bara för att se vår legobåt. Det var verkligen skitcoolt!

John Brovik
redaktion@pakryss.se

[Bild: Britt-Marie Brovik]

, , ,