Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Förringa inte råbandsknopen

14 mars, 2011 – 22.54 En kommentar

När jag läste Jonas Ekblads inlägg ”Modernare Förarintyg” i På Kryss nr. 2 påminde jag mig en händelse för många år sedan då jag var navigationslärare. Efter någon av de sista lektionerna kom en av eleverna fram och sa i förtroende: ”Bli inte ledsen nu Magnus, det har varit en jättebra kurs och jag har lärt mig mycket. Men när mina koleger på jobbet frågade vad som var bäst med kursen, sa jag att jag fått lära mig att knyta skorna så att de inte går upp!”

Skorosetten är ju på sjömansspråk en råbandsknop med dubbla nyckar. Knyt en lös rosett, drag försiktigt i ögglorna så att skosnörenas ändar blir lösa, och se, där är råbandsknopen!

 

Seglarhälsningar

Magnus Alván

 

En kommentar »

 • Jonas Ekblad skriver:

  Kan glädja Magnus med att Nämnden för båtlivsutbildning ångrat sig.
  Råbandsknopen blir kvar bland kunskapskraven för Förarintyget.
  Sen borde det kanske tillkomma kännedomskrav om hur man knyter lädersnörena på seglardojorna så de inte går upp. Där räcker ingen vanlig knut minsann.

  Hälsning
  Jonas