Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Inget avloppsvatten i sjön

14 mars, 2013 – 08.11 En kommentar

Angående förbud att tömma båttoaletter i sjön. Det behövs ett vidare grepp för att slippa avloppsvatten i havet.

Nu fokuseras för mycket tankar på att båtklubbar ska ta hand om toalettavfall. Det är tekniskt omöjligt då båtklubbarna är för små och kan inte ta ansvar för vad som sker ute i skärgårdarna. Båtklubbarna kan inte investera 100 tusentals kronor i anläggningar på mark som de inte äger. Nu sitter tjänstemän på Transportstyrelsen och tänker, fastän de inte vet hur det är ute i verkligheten.

Kustkommunerna måste ta ett större ansvar för havsmiljön och därför måste man få riksdagens politiker att lagstifta om totalt förbud för utsläpp av avloppsvatten och lägga ansvaret för detta på kommunerna. Det vill säga:

1 kommunerna ska inte få brädda sina avloppsnät och släppa ut miljontals liter orenat kloakvatten i sjön.

2 skärgårds och kustkommunerna ska tillhandahålla bajamajor på öarna (deras mark) och tömningsstationer för fritidsbåtar samt även bottenrengörningsstationer.

3 Kommunerna ska också anordna tömningsstationer för turistbussar så att deras avloppsvatten inte behöver tömmas i dagbrunnar som kommer ut i sjön.

Med dessa lösningar kommer man mycket långt. Att lägga ansvar på små lokala båtklubbar är dömt att misslyckas.

Värmdö kommun har exemplariskt iordningsställt en tömningsstation utanför Sandhamn och enligt lokalpressen användes den så flitigt att kommunen skulle sätta ut en till i annat område.

SXK bör verka för att det fattas ett politiskt beslut på riksdagsnivå, så att kommunerna måste ta det fulla ansvaret och stoppa den vansinniga tanken på att det är båtklubbarna som ska ta ansvaret.

Kanske ett ekonomiskt statsbidrag kan utgå till kommuner som bygger ovannämnda stationer?

Mvh

Karin

En kommentar »

  • Mats skriver:

    Där jag bor så släpper värmdö kommun ut orenat bajsvatten i en trång vik bland bryggor och bostadshus.Trotts polisannmälan så fortsätter dom som inget hänt.