Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Om ”bojpoliser” och gästhamnsavgifter

5 februari, 2013 – 12.20 4 kommentarer
Sommaren som var kanske kunde ha varit bättre , men jag seglade i alla fall fram och tillbaks efter ostkusten från Stockholm och söderut.
Eftersom gästhamnsavgifterna (mer om dom nedan) tenderar att bli en ganska dryg utgift satsade jag på naturhamnar och i möjligaste mån SXK´s bojar.
De senare har för det mesta varit upptagna, någon gång av båtar med SXK standert och reg.märke, men oftast utan. T.ex vid Hasselö/Bergö ost om Oxelösund där båda bojarna var upptagna. Den ena av en holländare och den andra av en svenskflaggad segelbåt.
Tyvärr hade jag inte lappen med bojreglerna, som följde med På Kryss ombord. Men jag rodde i alla fall bort till dom och frågade om dom var medlemmar. Vilket dom inte var. ”Men vi har varit och vi har rätt att ligga här under natten, vi har frågat och det är ok om bojen är ledig” Suck!
Jag berättade att det inte var min avsikt att köra bort dom, men att jag faktiskt betalade en hel del för, att bl.a. ha förmånen att nyttja SXKs bojar. Och varför skulle SXK lägga ut bojar, som alla, även icke medlemmar, kunde nyttja. Argumentet sjönk väl in efter ett tag och jag önskade dom en trevlig kväll och rodde tillbaks till min uppankrade båt.
Efter någon halvtimma såg jag hur dom lättade ankare och gav sig av. Kändes allt inget vidare att ha ”kört bort dom” men jag tog i all fall bojen. Holländaren iddes jag inte trassla med.
Ett par gånger denna sommar hade jag förmånen att nyttja våra bojar., men oftast var dom upptagna.
Nåväl detta är ju ett känt problem, som borde kunna lösas på ett smidigare sätt, än att medlemmarna ska leka ”bojpolis”. Varför inte en tvåspråkig dekal, som klargör att bojen är till för SXK´s medlemmars registrerade båtar. Förr fanns ju åtminstone en dekal med ”privat för SXK”
Jag tror att det skulle fungera betydligt bättre än utdelning av lappar. Framför allt slipper man känslan av att ha kört bort en seglande vän från en trygg natthamn. För visst är vi alla vänner på sjön! Även om dom snor våra bojar.
Så till det andra ämnet: Gästhamnar. Det rör förvisso upp känslorna på många håll. Har ju även det stötts och blötts i På Kryss.
Bästa gästhamnsminnet förra sommaren kom att bli Valdemarsvik.
Ligger kanske lite ”off” men blev en trevlig upplevelse. Gott om plats i en skyddad hamn och en skylt med uppmaning att besöka turistbyrån för hamnavgift. Väl där möttes jag av en trevlig tjej, som tog uppgifter på båten och gav mig all information jag kunde tänkas behöva. Jag fick min lapp med gummisnodd och tog fram plånboken. ”Nej, nej det kostar ingenting.
Kommunen håller på att sanera i hamnen efter en garverifabrik så det bullrar en del. Därför har dom bestämt att det ska vara gratis i år”.  Heder åt en sådan kommun!!
Dock kostade duschen en femma i myntautomaten, men det var det värt. Lyckades även finna en mindre vanlig datorkontakt i ortens IT-butik. Livsmedel och systembolag gjorde servisen total. Tilläggas bör att bullret var minimalt. Vi ses till sommaren Valdemarsvik!
Ett annat positivt gästhamnsbesök blev Nynäshamn, där jag förtöjde för att proviantera. Jag frågade om det kostade något att ligga ett par timmar. Flickan bakom disken spärrade upp ögonen och frågade: ”varför skulle det göra det?” Undrade också vad det kostade att ligga över natten och fick veta att det berodde på båtens bredd! Äntligen en hamn som insett att ju bredare båten är desto färre båtar får det plats vid stäv eller akterförtöjning.
Känns rätt och riktigt att dagens breda båtar med kanske sex personer ombord eller fler, får betala lite mer än den långsmala skärgårdskryssaren med två man (kvinnor) ombord.
I en annan gästhamn i en skärgårdsstad nära Stockholm kan man få ligga i tre timmar för proviantering mot en normal övernattningsavgift i en norrlandshamn. Så den seglar man helst förbi trots att både livsmedel och systembolag ligger på några minuters gångavstånd.
Så, alla skärgårdskommuner, tänk lite på hur mycket pengar era näringsidkare går miste om, då ni arrenderar ut gästhamnen till mer eller mindre seriösa företag. Bara att hoppas att ni och våra SXK-kretsar, i den mån de läser detta, tar till sig mina funderingar kring bojar och hamnar.

Staffan J

4 kommentarer »

 • Mats andersson skriver:

  Bra inlägg vindil och jan ang boj o text

 • Per Bejerstål skriver:

  Håller med om att Nynäshamns modell med att ta betalt för båtens bredd är bra.
  Tycker att SXK mer aktivt skall propagera för detta, att få hamnarna att ta betalt för den brygglängd man tar upp, minskar också lusten att ligga långsides…
  Rättvisare system.

 • Jan Behring skriver:

  Det är ju en toppenidé med engelsk text på bojen.
  Vi ligger ofta och gärna vi SXK-boj, och har gjort det från Kuggören till Norra Bohuslän, men visst, det är ofta upptaget under högsäsong.

  Jag håller HELT med om att båtar utan föreskrivna igenkänningstecken alltför ofta parkerat på ”vår” boj.

  Kan man göra något för att förbättra så blir vi gladare, bojarna är en av anledningarna att vi ännu är medlemmar i SXK.

 • Vindil skriver:

  Bra ide med info på bojen!
  Det är oftast omöjligt att hitta en ledig boj. Själv har jag lyckats ligga två (2)! gånger vid SXK boj under mina 23 medlemsår; en gång vid Getskär (Kalix) och en gång vid Stendörren (en vardag i september). Så jag har ofta undrat vilka det är som ligger vid ”våra” bojar.