Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Danska seglare överger dyra svenska hamnar?

7 oktober, 2014 – 15.35 2 kommentarer

Dansk_flaggaBirgit och Sven Erik Bruun är danska seglare som länge seglat i Bohuslän och andra delar av Sveriges kust, men tycker nu att de höga priserna i svenska gästhamnar på intet sätt återspeglas i ökad eller bättre service. Kommer kapitalstarka båtgäster helt ta över kusten medan vanliga (även svenska) seglare väljer billigare hamnar i Danmark? 

Här är Birgit och Svens insändare:

Vi har mange dejlige oplevelser fra Bohus län og Sveriges østkyst frem til Åland. Men vi kommer der måske aldrig mere. Det er ganske enkelt for dyrt. Service i havnene er i store træk den samme som for 20 år siden. Toiletter og badefaciliteter bærer præg af at være fra det forrige århundrede. Kun prisen er kraftigt forhøjet.

Den nye trend med at tage afgift for daganløb i forbindelse med indkøb er helt horribel. Afgiften for el er i al sin enkelhed at betragte som tyveri: 50:-SEK for mindre end 1kW til at lade batterierne er en avance på flere tusinde procent.

OG affald kan man ikke komme af med i havnene, så det finder vi smidt rundt omkring i skærene.

Ikke så underligt, at vi møder flere og flere svenske sejlere i Danmark.

Det er blevet for besværligt og for dyrt at holde sejlerferie i skærgården.

Med sejlerhilsen fra s/y exet/Norsminde
Birgit og Sven E. Bruun

2 kommentarer »

  • Anders Johnson skriver:

    Birgit och Sven Brun har skrivit en utomordentligt välformulerad insändare om förhållanden i många av våra svenska gästhamnar. Jag håller med dom till fullo. /Anders Johnson, seglare

  • Peppe Kättström skriver:

    Det är sant som Sven och Birgit skriver, att allt blivit dyrare. Vissa hamnar har också blivit bättre, men inte alla. Det är marknadskrafterna som gäller. Den som äger en hamn vill förstås tjäna pengar på den. Om priset blir för högt får man för få gäster, så det är en balansgång, men priserna hamnar där de är nu. Tyvärr gäller det också för danska hamnar.

    Jag undviker sådana platser. Jag gillar inte trängsel och överfulla avfallskärl. Det finns lugnare platser.