Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Tomma gasolflaskor

19 augusti 2011 – 21:19 3 kommentarer

Jag äger en Bavaria som kräver gasflaskor av typ Campingaz. Det är mycket dyrare än svenska flaskor. Inköpte den 21 juli en tvåkilos flaska hos Knippla Skeppshandel i Göteborgs norra skärgård för 590 kronor.

På Koster en dryg vecka senare tog inkopplade flaskan slut och jag tog fram den nyinköpta på Knippla – jag rev av röda förseglingen och kopplade in. Köket brann i 10 sekunder. Vi konstaterade ganska snart – inte minst pga vikten – att flaskan var tom.
Vi fick laga vår mat i grannbåten och jagade upp ny flaska i Fjällbacka. På hemväg gick vi in till Knippla Skeppshandel för att berätta vad som hänt och förväntade oss att få en ny flaska. Ägarinnan började med att säga att ”jag säljer inga tomma flaskor”. Okej, då måste flaskan ha läckt. ”Då får du prata med AGA som levererat”. Jag menade förstås att det var hennes bekymmer – inte mitt. Då blev hon ytterligt otrevlig och bad mig gå därifrån. Saken var utagerad från hennes håll!

Jag kontaktade AGA som bad mig kolla flaskan eftersom de inte hade Knippla Skeppshandel som kund. Mycket riktigt – där stod BP Gas – fylld i Danmark. Jag mejlade dit och fick idag svar att de förstod inte hur en av deras flaskor hamnat där eftersom de inte sålde i Sverige.

Min irriation gäller inte pengarna utan bemötandet – samt även en undran över handeln med gasflaskor. Sker de över flera mellanhänder? Jag förstod på grannbåtar på Koster att det även hänt andra att en nyinköpt gasflaska varit tom.

Kan jag göra mer – än uppmana vänner och bekanta att undvika Knippla Skeppshandel som även är en sjömack?

Orsaken att jag inte bytt till svensk gas är att flaskutrymmet är inplastat i skrovet och inte rymmer den svenska modellen utan ombyggnad.

Christer Wennerholm

 

3 kommentarer »

 • Petter skriver:

  Jag har en importerad båt som har ”Campinggas” monterad. Dessa flaskor får man normalt byta/fylla i tex Danmark. I min båt sitter en 3 kg flaska som räcker ca 3 semsterveckor. I Danmark kostar det 137 DKK att fylla. Med 2 flaskor i båten kan man undvika AGA-monopolet.

 • Enligt konsumentköplagen https://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19900932.HTM så är det säljaren som ska lösa dina problem. Inte hänvisa till sin leverantör. Jag tycker att du ska anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden. Det är helt klart ett ”fel” i varan.

  Mvh
  ./stefan

 • Micke skriver:

  Svar 1) Jag tror att man åtminstone bör ”väga” sin gamla flaska mot den nya genom att lyfta sin gamla och nya i var sin hand, och sen byta hand.

  Svar 2) Om det handlar om 2kg-flaskor, vet jag några som har löst problemet med den större diametern på svenska flaskor så att de sågat ett rektangulärt hål i dörren på sin Bavaria, och sen skruvat ett rostfritt ventilationsgaller över hålet. Då blir det tydligen precis så mycket mer plats att svensk flaska får plats.

  Exempel på sådant galler är Hjermans 4901-55

  MVH
  Magnus Sterky