Den 20–21 augusti är det dags för de internationella fyrdagarna. Syftet är att sprida kunskap om det liv som levdes på fyrplatser runt om i Sverige, den teknik som var sin tids högteknologi och ge ..." /> Internationella Fyrdagen | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Internationella Fyrdagen | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Internationella Fyrdagen

16 augusti 2022 – 11:23 Kommentarer inaktiverade för Internationella Fyrdagen
Bild: Adobe Bernd

Den 20–21 augusti är det dags för de internationella fyrdagarna. Syftet är att sprida kunskap om det liv som levdes på fyrplatser runt om i Sverige, den teknik som var sin tids högteknologi och ge besökarna en härlig dag på en naturskön plats.

Ytterligare ett syfte är att sprida opinion för att bevara fyrar, stora som små, för att de ska fortsätta att lysa i mörker och skymning. Vissa fyrplatser har öppet hela sommarsäsongen, andra är endast öppna under själva fyrdagarna. På många fyrplaster finns det även café. Antalet deltagande fyrar har historiskt sett legat omkring sjuttio. Sedan 2003 har fyrarna haft cirka 170 000 besök under fyrdagarna.

Den 21 augusti klockan 12–16 är Svenska Kryssarklubbens fyr på Gåsören öppen för allmänheten.
Läs mer om Gåsören här:
https://www.sxk.se/bottenvikskretsen/gasoren-var-uthamn-i-skelleftebukten

Se vilka fyrar som är öppna och när på https://fyr.org/aktiviteter/internationella-fyrdagen.html  

På bilden syns Morups Tånge fyr som ligger söder om Glommen. Om du besöker reservatet under Internationella fyrdagen finns det möjlighet att gå upp i fyren och njuta av utsikten över hav och land.