Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, har slutat att utfärda nya intygsböcker av den gamla pappersmodellen. Som ersättning finns ett intygskort, stort som ett kreditkort.  Intygskortet går att beställa direkt från NFB:s hemsida www.batlivsutbildning.se under valet ”Beställ intygsbevis”.  Intygskortet kostar ..." /> Intygskort ersätter intygsböcker av pappersmodell | På Kryss Intygskort ersätter intygsböcker av pappersmodell | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Intygskort ersätter intygsböcker av pappersmodell

31 januari, 2022 – 19.28 8 kommentarer

Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, har slutat att utfärda nya intygsböcker av den gamla pappersmodellen. Som ersättning finns ett intygskort, stort som ett kreditkort. 

Intygskortet går att beställa direkt från NFB:s hemsida www.batlivsutbildning.se under valet ”Beställ intygsbevis”.  Intygskortet kostar 150 kr och skickas efter tillverkning till den adress som angivits i beställningen.

Beställningsfunktionen för intygskort går också bra att använda för att se om NFB har intyg registrerade på ett visst personnummer. Det ersätter den tidigare rutinen där frågan istället mejlades till NFB:s kansli.

Under februari kommer även en digital version av den Blå intygsboken att lanseras som till formen är lik den gamla pappersboken. Här finns information om varje intyg och det går också att välja vilket språk man vill ha informationen på. Liksom tidigare är grundspråket svenska med översättningar till engelska, tyska, franska och spanska. Den digitala intygsboken består av en app som kostar 75 kr som kommer gå att köpa via Appstore eller Google Play. När appen är installerad loggar man in med Bank-ID och laddar ner de intyg som finns registrerade hos NFB.
När det gäller de gamla intygsböckerna så är dessa fortsatt giltiga. Personer som vill få sin pappersbok uppdaterad kommer, precis som idag, få sigill och stämpel av förhörsförrättaren.

8 kommentarer »

 • Anders Jonasson skriver:

  Hej,
  Som framgår av bilden på baksidan av intygskortet finns det kortfattad information om vilken typ av intyg som kortet visar på ett antal språk. Där finns också en QR-kod som man enkelt skannar med en mobiltelefon. Man hamnar då på NFBs intygssida och där finns detaljerad information för varje intyg. Intygsinformationen finns tillgänglig på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Främmande språk väljs enkelt genom att klicka på flaggorna.

  De intyg som finns med på intygskortet är sådana som NFB utfärdar. Intyg från andra utfärdare, t ex Transportstyrelsen, finns inte med.

  Anders Jonasson
  Kanslichef NFB

 • Mats Henningson skriver:

  Texten på engelska nödvändig. Det är ju utomlands som intygen ibland skall visas upp. Jag har aldrig under hela mitt liv behövt visa upp intygen i Sverige

 • Pär Nickels skriver:

  Kryssare klubbens 24-timmars segling finns inte heller med
  Det vill man ju kunna föra in sin plakett distans
  Pär Nickels/24-timmars kommittén Öresundskretsen

 • Göran Urde skriver:

  Engelsk text är nödvändigt

 • Anders Thuren skriver:

  Varför skrivs de inte på engelska?

 • Fritiof Ponten skriver:

  Finns det någon möjlighet att använda kortet utanför Sverige, finns det tex översättning till engelska?

 • Peter kennedy skriver:

  Saknar radar, skeppar, befälhavare kl 8
  Motorbefäl kl 8 mvh Peter

 • Peter kennedy skriver:

  Hej ,radar , skepparex,
  befälhavare klass 8. Och Motorbefäl kl 8
  Ska också vara med tack ☺️