Författaren Rebecka Edgren Aldén inspireras av hav och skärgård. I På Kryss nr 4–22 berättar hon om sitt liv till sjöss. Rebeckas pappa har alltid älskat att segla och som vuxen träffade hon sin man Björn som är ..." /> ”Jag skriver mina böcker ombord” | På Kryss ”Jag skriver mina böcker ombord” | På Kryss
Hem » Mitt På Kryss, Nyheter, Ombord

Mitt På Kryss   Nyheter   Ombord

”Jag skriver mina böcker ombord”

23 augusti, 2022 – 09.44 Kommentarer inaktiverade för ”Jag skriver mina böcker ombord”
Bilder: Jag och min båt, s 42.

Författaren Rebecka Edgren Aldén inspireras av hav och skärgård. I På Kryss nr 4–22 berättar hon om sitt liv till sjöss.

Rebeckas pappa har alltid älskat att segla och som vuxen träffade hon sin man Björn som är minst lika tokig i att segla. Tillsammans har paret haft segelbåt i över 20 år. De senaste åren en Omega 34 och innan dess en Maxi 84. De har också en liten motorbåt, Örnvik 481ST, som mest används av sonen.

– En seglats jag särskilt minns är när hela familjen seglade till Finland med vår förra båt. Det var rätt hårt väder och vi hade vinden emot oss. På grund av tidsbrist kunde vi inte vänta på bättre förutsättningar så vi gav oss av ändå. Jag satt inne i båten med tre barn som mådde illa och var rädda och en toalett som läckte vatten över hela golvet. Min man berättade efteråt att jag mitt på havet öppnade luckan och med lugn röst sa: ”Du, det här gör vi inte om. Inte med den här båten.” Det tog oss fem dygn att komma till Nagu, Åbo skärgård, där vi har vårt sommarställe. Jag tog färjan hem med barnen, min man seglade med min pappa och de hade förstås en fantastisk resa som tog två dygn.

Förutom att segla en del är Rebeckas roll ombord att läsa, och inte minst skriva, böcker. Hon gillar att återvända till välkända ställen, varje sommar stannar paret till vid Möja och Grinda, två favorithamnar. Annars är Stora Nassa favoriten, Rödlöga och Huvudskär är andra uppskattade resmål.

Bästa äventyret till sjöss är en av de första gångerna hon och Björn seglade med sin förra båt, Maxin. Efter ett tidigt missfall misstänkte Rebecka att hon var gravid igen.

– Jag sa till Björn: ”Men du, om det nu är någon där inne, ska vi inte ta och gifta oss då?”. Han svarade: ”Friar du?” och jag sa: ”Ja, det gör jag nog.” Strax efteråt blåste det upp från ingenstans, vi fick snabbt reva och höll på att gå på grund. Det var första gången vi behövde jobba tillsammans på båten och vi klarade det bra. Några dagar senare fick vi bekräftat att jag var gravid. Vi förlovade oss 9 maj på min födelsedag, gifte oss i september samma år och fick vårt första barn i december. Jag tänker ibland att den där dagen var som livet. ibland är det sol och slör, ibland blåser det upp till storm och man får reva.

Hennes senaste bok ”Svarta segel” är första delen i en ny spänningsserie, Sjöräddarna, där naturen i boken är en egen karaktär.

– Jag får enormt mycket inspiration av att vara ute och segla. Man hinner tänka, landa, tömma huvudet och låta fantasin flöda. Båtlivet har också svetsat samman oss som familj. Det är ibland en utmaning, men jag älskar det!