Fartyg har alltid intresserat Nils Lagergren. Nu bygger han båtar av stuprör som får åldras på sjöbotten. Efter några år är de klara – och kan ställas ut på museum. Alla fartyg som Nils bygger ska ..." /> ”Jag vill skapa en spökflotta” | På Kryss ”Jag vill skapa en spökflotta” | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

”Jag vill skapa en spökflotta”

9 januari, 2023 – 12.09 Kommentarer inaktiverade för ”Jag vill skapa en spökflotta”
”Jag vill skapa en spökflotta”

Fartyg har alltid intresserat Nils Lagergren. Nu bygger han båtar av stuprör som får åldras på sjöbotten. Efter några år är de klara – och kan ställas ut på museum.

Alla fartyg som Nils bygger ska kunna flyta från början. Det är inte modeller utan riktiga båtar, även om de är små och inte har ett fungerande maskineri.

– Sedan sänker jag dem och låter naturen förvandla dem till vrak. Det färdiga vraket bär på en historia, de har på riktigt legat på tre meters djup i flera år.

Det började med ett besök på sommarstället av en vän som var arkitekt. Han fascinerades av Nils båtar som låg i en bod och insisterade på att han var redo för en utställning. Och det blev det, i en konsthall i Hornstull i Stockholm.

I samma veva började Nils intressera sig för förfallet, resan från fartyg till vrak. Han bestämde sig för att skapa spökflotta för att få betraktarna att fundera över vad fartygen har varit med om.

Båtarna sänker han i viken utanför lantstället på Björkö och under processen dyker han ner och fotograferar dem. Just nu ligger fem fartyg på havsbotten, tre ska bärgas nästa sommar. Förvandlingen till vrak ser olika ut. En stor Atlantångare blev helt beväxt med musslor, en annan täcktes av sjögräs.

Nils har ställt ut sina skapelser på många platser, bland annat Vårsalongen på Liljewalchs. I år väntar flera utställningar i Europa och 2024 är det dags för en soloutställning i Kent, England.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–22.