Nyblivne kryssarklubbsmedlemmen Johan Wolmner ville se mer av skärgården. Lösningen blev att köpa en segelbåt. Efter att ha tillbringat några dagar i skärgården sommaren 2022 kände Johan Wolmner att han ville spendera mer tid där. Första ..." /> Johan blev seglare på gamla dar | På Kryss Johan blev seglare på gamla dar | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Johan blev seglare på gamla dar

27 november, 2023 – 13.21 En kommentar
Johan blev seglare på gamla dar

Nyblivne kryssarklubbsmedlemmen Johan Wolmner ville se mer av skärgården. Lösningen blev att köpa en segelbåt.

Efter att ha tillbringat några dagar i skärgården sommaren 2022 kände Johan Wolmner att han ville spendera mer tid där. Första tanken var att skaffa en miljövänlig motorbåt, kanske en snipa, men när några vänner föreslog en segelbåt istället nappade han på förslaget.

– Jag hittade åtta båtar på Blocket som verkade bra och slog till på den första jag såg, en IF från 1975. Den verkar väcka minnen hos många. ”Åh, en sån hade vi också när jag var ung. Åh, det är bästa nybörjarbåten. Åh, den seglar så bra och fint.” Den kan ju allt verkar det som.

Färden hem till båtplatsen i Årstaviken bjöd direkt på en utmaning. Eftersom det var helt vindstilla var tanken att gå för motor hela vägen, men det gick inte riktigt som planerat. Så fort gasen drogs av stannade motorn och gick inte att få igång igen.

– Till slut fick vi hjälp av den enda andra båten på Björkfärden där en mekarkunnig ombord lyckades få igång den igen. Sen blev det full gas till min kompis sommarställe på Färingsö istället.

Vintern gick åt till att ta förarbevis, sy bomkapell och sprayhood, fixa den strulande motorn, kolla segelkurser på Youtube och inte minst lära sig 15 knopar. Den första riktiga segelturen gick till Jungfruholmarna i Mälaren. Johan bad sina seglingskunniga vänner att sitta kvar i sittbrunnen och instruera honom medan han på egen hand skulle få upp seglen och hålla koll på alla tampar.

– Efter midsommar gick jag en tredagars seglarkurs. Det var kul, vi roterade positioner hela tiden så att en hade hand om förseglet, en om storen och en styrde och var kapten. Efter kursen stack jag ut själv för första gången, men jag lyckades glömma att sätta in seglet i mastliket eftersom jag var så fokuserad på att inte fastna med storseglet i lazyjacken. Men det gick bra, jag justerade det snabbt och lyckades segla tre varv, käka en macka och ta några selfies.

Sedan dess har det blivit ytterligare 7–8 ensamseglingar och lika många med gastar. Johan föredrar att ha sällskap ombord och har därför gått med i flera Facebookgrupper för folk som vill segla, men inte har egen båt. Nästa sommar kommer Ebba Blå att ligga på Gålö för att komma närmare skärgården.

– De absolut mysigaste 30 sekunderna är när seglen är hissade, motorn stängs av och man hör vattnets kluckande. Det är en sån fröjd varje gång och jättehärligt!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–23.

Foto: Privat

Att lätt kunna ta sig ut i skärgården var drivkraften till att skaffa båt.

En kommentar »

  • Så roligt att man följa sin tanke fullt ut. Köpa en bra nybörjar båt och sedan skaffa sig teoretiska kunskaper för att ”sedan sjösätta de i praktik. :) Och jag håller med ”De där 30 sekunderna när man stängt av motorn och bara hör skvalpet och känner när vinden trycker på i seglen” man känner sig ett mad naturen.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar