En mc-olycka gjorde Jonas Nilsson förlamad. Men det hindrade honom inte från att fortsätta med sin passion till sjöss. Nu utvecklar han specialbyggda båtar för rörelsenedsatta. Jonas har varit på sjön sedan barnsben. Som 23-åring skaffade ..." /> Jonas gör båtar utan hinder | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Jonas gör båtar utan hinder | På Kryss
Hem » Min båt och jag

Min båt och jag

Jonas gör båtar utan hinder

27 mars 2023 – 14:35 Kommentarer inaktiverade för Jonas gör båtar utan hinder
Jonas gör båtar utan hinder

En mc-olycka gjorde Jonas Nilsson förlamad. Men det hindrade honom inte från att fortsätta med sin passion till sjöss. Nu utvecklar han specialbyggda båtar för rörelsenedsatta.

Jonas har varit på sjön sedan barnsben. Som 23-åring skaffade han den första egna båten, en Buster, att fiska från. Sportfiske är hans stora intresse och drivkraften bakom allt. På vintern är det isfiske och abborre, på våren havsöring och i maj drar strömmingsfisket i gång.

En sensommardag för 20 år sedan förändrades livet för alltid. Jonas förlorade kontrollen över sin motorcykel och krockade med ett stort träd.

– Att det var en ryggmärgsskada och att det skulle innebära ett liv i rullstol förstod jag på en gång. Som tur var hade jag inga skador på de inre organen.

Tanken på hur han skulle lösa livet till sjöss väcktes snabbt. Att fiska från land i rullstol går inte i klippig och otillgänglig terräng och marknaden hade inga båtar att erbjuda personer med rörelsenedsättning.

– Jag fick kontakt med Fred Bergqvist som drabbats av Parkinsons och som höll på att göra en båt i Ukraina för rörelsenedsatta. Han bodde dessutom i Norrtälje precis som jag. Vi träffades och på det viset föddes Hanterbara båtar och SFFF, Sveriges Funktionshindrades Frilufts- och Fiskeförening.

Affärsidén är att bygga fritidsbåtar av hög kvalitet som kan användas av alla och 2010 gjorde första modellen Fred 25 premiär på båtmässan i Göteborg. Det krävs ganska mycket för att rullstolsanpassa en båt. Hanterbarhet, tillgänglighet och stabilitet är kärnvärden när modellerna utvecklas. Däcket är plant och alla hinder borttagna. Bryggorna angörs med hjälp av en ramp och som tillval finns hiss eller en liten kran som hjälp vid otillgängliga platser.

– I framtiden hoppas jag få utveckla och sälja fler båtar, att få komma in på fler marknader, som Danmark eller till och med USA, vore fantastiskt!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 1–23.

Jonas vill hjälpa fler att komma ut på sjön.