På gasolspisen puttrar glöggen och julskinkan griljerades redan i Grebbestad. Att fira julafton på Väderöarna och vintersegla i Bohuslän var en dröm som blev sann för kryssarklubbsmedlemmarna Elin Johansson och Christoffer Göthesson. Det var är fem ..." /> Jul i ytterskärgården | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Jul i ytterskärgården | På Kryss
Hem » Läsvärt, Ombord

Läsvärt   Ombord

Jul i ytterskärgården

20 december 2021 – 11:48 Kommentarer inaktiverade för Jul i ytterskärgården

På gasolspisen puttrar glöggen och julskinkan griljerades redan i Grebbestad. Att fira julafton på Väderöarna och vintersegla i Bohuslän var en dröm som blev sann för kryssarklubbsmedlemmarna Elin Johansson och Christoffer Göthesson.

Det var är fem dagar kvar till julafton när Christoffer styr parets segelbåt Royal Virgo, en Hallberg-Rassy 39, norrut genom Sotekanalen. Nu väntar en två veckor lång jul- och nyårssegling i Bohuslän med drömmen om att fira jul på Väderöarna, en av Sveriges västligaste ögrupper.

Två dagar innan julafton är det dags för stopp i Grebbestad. Som enda gästbåt i hamnen väcker båten en del uppmärksamhet bland förbipasserande.

– Det är fantastiskt att segla så här års, men den stora utmaningen är jakten på el och vatten, säger Elin. För ett par år sedan var vintersegling en dröm som nu blev härlig verklighet!

Kvällens middag blir nygrillad skinka och Jansons frestelse och dagen därpå är kursen satt mot Väderöarna. Väderprognosen kollas flera gånger per dag och det är vinden som styr båten. Loggen pendlar mellan 1,5 och 6 knop när Royal Virgo stampar ut bland de yttre skären. I höjd med fyren Brämskär är det dags att rulla ut genuan och det blir en underbar segling, med sol och bra fart i båten på väg mot Väderöarna.

Samma kväll har paret bokat Värdshusets badtunna som varvas med iskalla havsbad. Julaftonsmorgonen inleds med risgrynsgröt och skinksmörgås medan Nyhetsmorgon håller sällskap på den lilla teven i salongen. Under den lilla julgranen på navigationsbordet väntar julklapparna. Efter frukost blir det en tur upp till lotsutkiken för att titta på utsikten innan det är dags att förbereda julmiddagen. Sillen las in i Fjällbacka och skinkan griljerades i Grebbestad.

Ett par dagar senare är det dags att kasta loss och slöra tillbaka in till fastlandet. Prognosen säger 25 sekundmeter så natten tillbringas i en hamn med extra gott skydd.

– Det här var inte sista gången vi firar jul i yttre havsbandet, även om det var skönt att vara i väg igen! säger Elin och Christoffer.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–21.