Motorbåten Kie har funnits i släkten i 50 år. Förra året k-märktes hon och är numera nästan mer familjeklenod än båt.– Vi har nog aldrig lånat ut eller låtit någon annan köra henne, säger Magnus ..." /> K-märkta Kie är familjens ögonsten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! K-märkta Kie är familjens ögonsten | På Kryss
Hem » Min båt och jag

Min båt och jag

K-märkta Kie är familjens ögonsten

28 augusti 2023 – 13:35 Ingen kommentar
K-märkta Kie är familjens ögonsten

Motorbåten Kie har funnits i släkten i 50 år. Förra året k-märktes hon och är numera nästan mer familjeklenod än båt.
– Vi har nog aldrig lånat ut eller låtit någon annan köra henne, säger Magnus Örnfelt.

Magnus Örnfelt är andra generationens ägare av Kia som byggdes på Monarksfabriken i Varberg 1963. Hans pappa köpte båten i början av 70-talet och hon är döpt efter mamma Kay Barbro som kallades för Kie.

– Man kan nog säga att vi är båtmänniskor i familjen. Jag är seglare i grunden och hade en P 28:a i många år. När jag tog över Kie för 15 år sedan passade det perfekt, nu har jag gärna motorbåt resten av livet.

Kie var i första hand Magnus pappas båt. Det var han som skötte och vårdade den väl och det är därför båten är i så gott skick i dag. Och ombord var det pappa som bestämde.

– Jag kommer fortfarande ihåg första gången jag fick tillstånd att ta ut båten själv. Jag var 16–17 år och åkte ut i Nyköpings skärgård. Alla minnen med Kie är förknippade med fantastiskt väder, blå himmel, sol och sommar. Vi hade en 35 hästars motor som kunde komma upp i runt 30 knop. Men jag klarade mig från att gå på grund och andra missöden.

Under åren som gått har Kie fått ett räcke, en ”hajfena” på fördäck, GPS-logg, varvräknare och kompass på instrumentpanelen. Motorn har fått bytas ett par gånger och är i dag en 25 hästars Mercury med toppfart på 20 knop. Och förra året k-märktes Kia.

– Det kändes förstås lite speciellt. Jag fick ett diplom och möjlighet att köpa ett väldigt fint märke i emalj att sätta på båten, men jag gjorde ett eget märke istället, säger Magnus som är konstnär.

Båtfärderna går främst runtom i Bohusläns skärgård, från Kyrkesund till Gullholmen och Käringön i norr.

– Vi bor i Hässelby utanför Stockholm, men nu när jag går i pension ser jag framemot att vistas mer i Mollösund på Orust, dit pappa och mamma flyttade när de gick i pension, och få ännu mer tid på sjön.

Tanken är också att Kie ska fortsätta resan till nästa generation. Näst på tur står sonen Jonas.
– Hon kommer finnas i familjen tills hon ger upp!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 3–23.

Foto: Privat

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar