Hem » Långfärd

Långfärd

”Kanalfärden var som att rena själen”

1 december, 2020 – 10.39 Ingen kommentar
”Kanalfärden var som att rena själen”

När vännerna ringde och ville ha hjälp att slussa hem en kanalbåt från Holland sa Katarina Lundblad och Lasse Svensson genast ja. Under tre höstveckor gled de sedan runt på kanalerna i Holland och Tyskland.

Den svarta båten heter Cornelia, är 22 meter lång och väger 65 ton. Resan hem till Sverige startade i Sleeuwijk, söder om Amsterdam. Eftersom det var lågsäsong var det knappt några andra fritidsbåtar ute, däremot fylldes vissa städer och slussar av godstrafik. Men eftersom kanalerna är så breda blev det aldrig trångt.

Katarina jämför känslan att glida fram i kanalerna med att köra bil i Europa, men utan vägar och fordon. Båten tog sig fram mellan åkrar med betande kossor, flack mark och någon dunge med träd. Knappt en människa syntes till.

Istället för att gå via Nordsjön bestämde sig besättningen för att gå ner via floden Eems till Mittellandkanaal. En bit ifrån den första slussen hann dock tidvattnet ifatt dem. Det blev svårt att manövrera och de surfade ner mot slussportarna. Det tog några obehagliga minuter innan båten blev körbar igen när de landade i sluss-sjön.

Efter en lång och upplevelserik resa, med oväntat motorkrångel den sista etappen, anlände båten till Ystad där det var dags att vänta på nya filter och en vecka senare anlände Cornelia till slutdestinationen på Norr Mälarstrand.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 8.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar