Hos kryssarklubbaren Sigvard Bahrke, 90 år, lever kärleken till sjön kvar. Han seglar fortfarande även om båtlivet har förändrats genom åren. ”Vi seglar ännu länge och långväga under somrarna i vår gamla Swan 36 och tycker ..." /> ”Känslan till havs är densamma” | På KryssFör dig som vill segla lite längre! ”Känslan till havs är densamma” | På Kryss
Hem » Medlemsprofilen, Ombord

Medlemsprofilen   Ombord

”Känslan till havs är densamma”

16 mars 2021 – 09:59 5 kommentarer
”Känslan till havs är densamma”

Hos kryssarklubbaren Sigvard Bahrke, 90 år, lever kärleken till sjön kvar. Han seglar fortfarande även om båtlivet har förändrats genom åren.

”Vi seglar ännu länge och långväga under somrarna i vår gamla Swan 36 och tycker att de svenska skärgårdarna är de finaste. Hänförelsen över sjölivet uppstod för 65 år sedan, då hade vi en folkbåt och var unga och oerfarna. Nu är vi äldre och har inte samma muskelstyrka, men måhända bättre omdöme. Det får man av erfarenhet och vi har lärt oss av grundstötningarna under åren, må de bli många fler…

Upplevelsen ombord är lika härlig nu som förr även om det är bekvämare och tryggare i dag. Den höga åldern kompenseras av att det är så mycket lättare att segla nu. Naturen är densamma som förr, men inte riktigt ändå. Vattnet är inte lika klart och det är mindre fisk. Förr var en torsk en lättpimplad nyttighet när vi var ute på sjön och abborre normal kost. Vart tog de vägen? Måhända vet skarven.

Ombord på vår Swan finns det mantåg och handtag när balansen sviker. I land däremot faller man platt till marken. Kanske att vårt minne blivit sämre med tidens rätt, men på seglatsen kommer glömda upplevelser åter med nyhetens behag. Eller kanske återseendets glädje.”

5 kommentarer »

 • Mårten skriver:

  Vad trevligt! Då finns det hopp för en 50+ som jag att hålla på ett tag till, om bara entusiasmen finns kvar. Och Swan 36 håller på att ”segla upp” som min drömbåt. En elegans som inte förekommer längre!

 • Mats Ohlsson skriver:

  Så underbart att höra. Man blir aldrig förgammal, hoppas jag som är 67 och har stora planer för att streaka loss, till Karibien med Hermia II. Det är lustigt, som student var jag charterskeppare på Swan Charter och seglade först Swan 42’an Adventure II från Jacobstad, med litet charter i Sverige, till Karibien den vanliga rutten (som då utgick från Puerto Rico på Gran Canaria, alla tutade när man avseglade). Året efter Swan 51’an Adventure III, samma route. Med Adventure II tog det 24 dygn, med Adventure III 17 dygn. Jag hade samma kort och gick samma kurs, litet lustigt. Nu, nästan efter arbetslivet, är det dags igen! Min kära Hermia II, också en båt från Pietarsaari, och familj sticker nästa sommar till Karibien. Det är som om livet omfamnas av denna underbara upplevelse. Det är äventyret och upptäcksresandet som lockar och denna gång ska vi njuta av England, Frankrike, Spanien och Portugal på vägen. Förra gången var det Brunnsbüttel – Puerto Rico som gällde, och då fanns inte GPS.
  Det var underbart att läsa om er i På Kryss, njut av båtlivet.

 • Torsten Egerö skriver:

  Det låter lovande. Själv är jag 89 år nu och hoppas få fortsätta att segla flera år till. Haft egen båt i snart 80 år. Vet inte hur man gör för att sluta.

  Torsten Egerö

 • Mårten Behm skriver:

  Underbar båt ni har! Swan 36 har börjat bli lite av en drömbåt för mig, om jag någon dag skulle tycka att min NF är för liten. Och trösterikt för en 50-plussare som jag att man kan fortsätta att segla så länge om man bara håller entusiasmen vid liv!

 • Georg Sjöberg skriver:

  Härligt att ta del av. Känner väl igen mig i beskrivningen. Jag seglar fortfarande vid 86 fyllda, även om hustrun nu valt att mönstra av. Minns ett äldre par i en dansk hamn för många år sedan som klev iland från en jättestor yawl och rörde sig ovigt till de nödvändiga sysslorna iland. Men väl ombord igen försvann de snabbt till nya äventyr, åter i sitt rätta element. Och de seglade ständigt…