Besök en natthamn nära utter, iller och bäver och med både dans och grill. Kattskär är Bottenhavskretsens populära uthamn i Inre Tynderösundet. Den skogsklädda ön ligger i lä och utan stressiga aktiviteter. I närheten finns större ..." /> Kattskär – skyddad hamn i Bottenhavet | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Kattskär – skyddad hamn i Bottenhavet | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Kattskär – skyddad hamn i Bottenhavet

9 oktober 2023 – 13:55 Ingen kommentar
Kattskär – skyddad hamn i Bottenhavet

Besök en natthamn nära utter, iller och bäver och med både dans och grill. Kattskär är Bottenhavskretsens populära uthamn i Inre Tynderösundet.

Den skogsklädda ön ligger i lä och utan stressiga aktiviteter. I närheten finns större orter som Timrå och Sundsvall. Till Kattskär kommer man för att ta det lugnt, basta och umgås. Det finns två vägar in och djupet ligger normalt på två meter.

– Motorbåtar går in från Åvikebukten under bron och segelbåtar kommer in via kanalen från Alnösidan, säger Jessica Norberg, Bottenhavskretsen, som är styrelsemedlem och hamnchef på Kattskär och ordnar eskadrar, fester och andra evenemang.

Behöver man proviantera under sitt besök på ön är det bäst att ro över till Holmö brygga på fastlandet och gå 1,5 kilometer till den obemannade livsmedelsbutiken Automaten där man loggar in med Bank-ID. I Tynderökanalen finns dessutom två fina restauranger.

Jessica rekommenderar också en tur på motionsslingan Hålligångrutten med aktivitetsstationer och utegym. Alla besökare har tillgång till slingan och även till grillstuga, badbryggor, roddbåtar, utedass, bastu samt partytält för 50 personer och intilliggande dansbana. Ett dygn i uthamnen kostar 100 kronor för allmänheten och halva priset för medlemmar.

Här finns dessutom en bastu enbart för medlemmar i Kryssarklubben och man kan också få låna kretsens stora militärbåt med motor. Men det är naturen som lockar Jessica mest.

– Bävrarna fraktar bråte mellan öarna, det finns väldigt många svanbon och ett rikt djurslag överlag. Hit kan man åka för att varva ner och njuta av naturen.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 5–23.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar