Hugo Tiberg, Kryssarklubbens båtjuridiska expert sedan 51 år tillbaka, delar med sig av ett rikt och långt liv till sjöss. När Hugo Tiberg var barn köpte hans föräldrar en långedragsjulle kallad Lola-lo till barnen.  – Vi seglade ..." /> ”Klart man ska segla” | På Kryss ”Klart man ska segla” | På Kryss
Hem » Min båt och jag

Min båt och jag

”Klart man ska segla”

14 november, 2022 – 14.59 Kommentarer inaktiverade för ”Klart man ska segla”
Hugo Tiberg, Kryssarklubbens båtjuridiska expert

Hugo Tiberg, Kryssarklubbens båtjuridiska expert sedan 51 år tillbaka, delar med sig av ett rikt och långt liv till sjöss.

När Hugo Tiberg var barn köpte hans föräldrar en långedragsjulle kallad Lola-lo till barnen. 

– Vi seglade omkring med den överallt, bland annat till Oslo, och det var nog det som skapade vårt intresse för segling. Min första egna segelbåt som jag minns var en Flying Dutchman som jag tog ner till vårt sommarställe på Tjörn, men framför allt kappseglade med.

När Hugo fått egen familj ville han ha en snabbare båt som det gick att bo på. Färden gick till kontinenten och utanför Bordeaux såg han en Lanaverre 590. 

– Den skulle det bli! Vi beställde en bums med en del särskilda preciseringar, bland annat en lättare överbyggnad och lite tyngre köl för havssegling. Vi lät bygga en trailer och hämtade henne på våren. Men vid gränsen till Italien blev det stopp! Så stora båtar fick man inte ta ut!

Efter att ha sovit en natt och valt Cornicevägen istället hade de turen att råka på en närsynt dam i tullen som misstog båten för en husvagn och sedan var saken klar.

– Min vän Corrado Medina i Genua kontaktade sina kompisar på svenska konsulatet och tillsammans konstruerade vi ett komplicerat dokument med massor av stämplar och namnteckningar och sedan var det aldrig något problem av det slaget mer.

Hugo och hans fru Brita har haft otaliga båtar genom åren, men i dag är Hugo 93 år och seglingen har ofrånkomligen minskat med åren. 

– Nu är båda våra båtar till salu och vi kan tacksamt se tillbaka på ett rikt seglarliv!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 5–22.

Foto: Privat