Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nya prylar/båtar   Nyheter

Klart: Nu ska seglande lastfartygen byggas

11 juli, 2019 – 08.13 Kommentarer inaktiverade för Klart: Nu ska seglande lastfartygen byggas

Mastodontbygget verkar bli av. Sedan några år tillbaka arbetar företaget Neoline för att bygga två stycken fraktfartyg som främst ska drivas av segelkraft. I början av juli skrev de på sin beställning hos leverantören.

På Kryss har tidigare skrivit om de två jättesegelbåtarna. Det största är över 130 meter långt och har en segelyta på mer än 4000 kvadratmeter. Nu är planen att det första av de två planerade seglande lastbåtarna ska sjösättas 2021. Franska Neoline har skrivit på ett så kallat ”letter of intent”, där de binder sig att beställa bygget av ett annat franskt företag.

Båtarna ska trafikera över Atlanten, från Saint Nazare i Frankrike till USA:s östkust och tillbaka till Europa. Det företag som till slut fick uppdraget att bygga skeppen är franska Neopolia, och i beställningen får Neoline uppbackning av både biltillverkaren Renault, samt båttillverkande Beneteau, som båda skriver under på projektets relevans.

I ett pressmeddelande skriver Neoline att de hoppas att de två skeppen kan förkroppsliga Frankrikes förmåga att styra om mot hållbar energi i marin-sektorn.

Det första fartyget är ett 136 meter rorofartyg med en maximal segelyta på 4200 kvadratmeter (inte världens största någonsin, men som en jämförelse har Ostindiefararen Götheborg 1 964 kvadratmeter) som ska sjösättas och seglas 2021. Ytterligare ett fartyg är planerat närmaste åren. Fartyget ska rymma upp till 478 bilar.
Framdrivningsmotorn ska vara elmotorer som drivs av dieseldrivna generatorer och batterier.

Enligt planerna ska segelfartygen spara in på 80 till 90 procent av konsumptionen, och det tillhörande koldioxidavtrycket.

Läs mer här: https://pakryss.se/seglande-lastfartyg-redan-2020/

Eller här: https://www.neoline.eu

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,