Hem » Archive by Taggar

#sjöfart

Maersk Pelican

Rapport: rotorsegel spar bränsle

5 november 2019 – 13:17 Kommentarer inaktiverade för Rapport: rotorsegel spar bränsle

Förra året installerade Maersk rotorsegel på en av sina största oljetankers. Det 245 meter långa fartyget har i snitt sparat åtta procent bränsle tack vare seglen, enligt segeltillverkaren. Flera andra rederier planerar att montera segelsystem på last- och passagerarfartyg.

, ,

Rix Emerald

Problemfartyget har lämnat Sverige

29 oktober 2019 – 09:40 Kommentarer inaktiverade för Problemfartyget har lämnat Sverige

Det problemdrabbade lastfartyget Rix Emerald lämnade Sverige sent på måndagskvällen efter fem dagars nyttjandeförbud i Kalmar.
– Fartyget var sjövärdigt att lämna hamn, men det långsíktiga säkerhetsarbetet är inte avslutat, säger Mårten Dahl vid Transportstyrelsen.
Rix Emerald har tidigare uppmärksammats när det fick maskinproblem i Göta älv och sedan smet från en inspektion i Göteborg.

, ,

Soja III

Sjöfarten på ny charmoffensiv längs Göta kanal

10 september 2019 – 14:50 Kommentarer inaktiverade för Sjöfarten på ny charmoffensiv längs Göta kanal

Besättningsbristen inom svensk sjöfart riskerar att bli akut. Nu satsar branschen på en charmoffensiv med ett av Sveriges mest välhållna lastfartyg i Vänern och längs Göta kanal.

, ,

Seglande lastfartyg från Neoline

Klart: Nu ska seglande lastfartygen byggas

11 juli 2019 – 08:13 Kommentarer inaktiverade för Klart: Nu ska seglande lastfartygen byggas

Mastodontbygget verkar bli av. Sedan några år tillbaka arbetar företaget Neoline för att bygga två stycken fraktfartyg som främst ska drivas av segelkraft. I början av juli skrev de på beställning hos leverantören.

, , , ,

Seglande lastfartyg Neoline

Seglande lastfartyg redan 2020

30 november 2018 – 15:54 En kommentar

Redan om två år planeras ett seglande lastfartyg trafikera Atlanten med hundratals bilar i lasten. Med dubbelt så stor segelyta som ostindiefararen Götheborg beräknas marschfarten bli 11 knop.

, ,

Nationell sjöfart

Detaljregler för yrkesfartyg slopas

6 november 2018 – 14:38 Kommentarer inaktiverade för Detaljregler för yrkesfartyg slopas

Just nu ändras reglerna för yrkesfartyg som endast trafikerar svenska vatten på ett avgörande sätt. Istället för att detaljerade krav på vilken utrustning som ska finnas ombord regleras istället vad som ska uppnås när det gäller säkerhet.
– Det här kommer att leda till bättre fartyg, högre säkerhet och mindre krångel, säger Skärgårdsredarnas vd Affe Norgren.

, , , ,