Den 1 maj tog kommunerna över tillsynen av att fritidsbåtshamnar kan ta emot det avfall som båtägare behöver lämna. Samtidigt skärps kraven på hamnarna. Målet är att det ska bli lättare att lämna ifrån sig ..." /> Kommuner blir ansvariga för fritidsbåtars avfall | På Kryss Kommuner blir ansvariga för fritidsbåtars avfall | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Kommuner blir ansvariga för fritidsbåtars avfall

8 maj, 2023 – 10.07 En kommentar
Kommuner blir ansvariga för fritidsbåtars avfall

Den 1 maj tog kommunerna över tillsynen av att fritidsbåtshamnar kan ta emot det avfall som båtägare behöver lämna. Samtidigt skärps kraven på hamnarna. Målet är att det ska bli lättare att lämna ifrån sig både toalettavfall och annat avfall.

Bakgrunden till regeländringen är ett uppdaterat EU-direktiv, som går ut på att förbättra mottagandet av avfall och minska det marina skräpet runt Europas kuster. Eftersom mycket av skräpet kommer från just fiske- och fritidsbåtar ligger fokus på att inkludera även dessa och skapa samma regler inom hela EU.

– För båtägarnas del innebär de nya reglerna att det förhoppningsvis blir bättre tillgång på tömningsstationer för toalettavfall i hamnarna, vilket inte har varit tillräckligt tidigare år. Stationerna måste dessutom ha tillräcklig kapacitet, vara bra placerade och repareras utan dröjsmål om de går sönder, säger Lina Petersson, miljöhandläggare på Transportstyrelsen.

Ytterligare en nyhet är att hamnen kan tvingas betala en sanktionsavgift om den inte har en avfallshanteringsplan som uppfyller kraven.

– Vår förhoppning är att tillsynen ska bli mer effektiv och att hamnarna faktiskt ska kunna ta emot allt avfall som båtägarna behöver lämna på ett ändamålsenligt sätt. Genom att tillsynen nu flyttas över från en central till en lokal nivå, finns det goda förutsättningar att lyckas med detta.

Det finns i dag uppskattningsvis 2 500 fritidsbåtshamnar i Sverige, varav ungefär 450 har en tömningsstation för toalettavfall, enligt Transportstyrelsens applikation Hamnkartan. Tjänsten kommer att göras om i samband med att tillsynen flyttas över till kommunerna.

Ambitionen är att Hamnkartan ska vara just en hamnkarta och visa fritidsbåtshamnarnas geografiska placering, men inte längre innehålla uppgifter om var det finns tömningsstationer. Båtägare som vill veta var de kan tömma toalettavfall får istället kontakta den aktuella kommunen.

Stock.adobe.com

En kommentar »

  • Lennart Samsson skriver:

    Då är det väl lika bra att lägga ner den där appen, det var ju enbart för att se ifall toaletterna fungerade eller inte som den har något berättigande. Annars för att hitta hamnar finns det betydligt bättre sätt, så sparar vi (samhället) de pengarna. Hål finns som bekant att stoppa dem i.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar