Nybakade kakor och varma pizzaplåtar höll humöret på topp hela vägen från Havstenssund till Tobago. Det, och partylåten Polers med Hooja.– Bra mat och musik höjer stämningen ombord, säger kryssarklubbsmedlemmen Sara Hagner, 22 år. Stockholmstjejen Sara ..." /> Kompissegling till Karibien | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Kompissegling till Karibien | På Kryss
Hem » Långfärd

Långfärd

Kompissegling till Karibien

4 december 2023 – 10:15 2 kommentarer
Kompissegling till Karibien

Nybakade kakor och varma pizzaplåtar höll humöret på topp hela vägen från Havstenssund till Tobago. Det, och partylåten Polers med Hooja.
– Bra mat och musik höjer stämningen ombord, säger kryssarklubbsmedlemmen Sara Hagner, 22 år.

Stockholmstjejen Sara Hagner kompisseglade med en Runn 37 från Västkusten till Karibien förra hösten med pojkvännen Fabian Svedberg, 21 år, och kompisarna Alice Torén, 18 år, och Elias Sörqvist, 20 år.

– Det var killarnas idé. När Fabian och jag var klara med lumpen hittade Elias en båt som han tyckte passade och då blev det verklighet ganska snabbt, säger Sara. Vi hjälptes åt mycket de sista veckorna innan avsegling. Att vara med och bunkra, packa och planera inför långsegling var sjukt häftigt!

Alla ombord har gedigen seglingsvana. Tack vare AIS på båten kunde deras föräldrar hela tiden se var de befann sig, men de var inte särskilt oroliga enligt Sara. Rutten gick genom Engelska kanalen och över Biscaya till Kanarieöarna och Kap Verde varifrån de korsade Atlanten för att nå slutmålet Tobago.

– Tanken var att segla till Karibien fram och tillbaka, men jag och Fabian fick slut på pengar så vi flög hem från Grenada. Det kändes så klart surt, men vi var lite inställda på det, säger Sara som kunde räkna in 156 dagar på ”partybåten” Tarsia.

Själva seglingen gick som smort med bra vind och väder. Även de kulinariska fröjderna fortsatte hela seglingen igenom. När Tarsia korsade Atlanten i mitten av december passade gänget på att julfira med pepparkaksbak och Janssons frestelse. Chocolate Chip Cookies och nygräddat bröd var också återkommande godsaker ombord.

– Ingen av oss är någon stjärnkock, men vi hade med oss bra kokböcker och båten hade en riktigt bra spis.

Rollerna ombord var klara från början. Elias som ägare var kapten och det var en bra och trevlig dynamik ombord. Att vara lyhörda och ha högt i tak var viktigt. Överhuvudtaget gick det mesta som en dans förutom att en av linorna till vindrodret small tio minuter innan de anlände till Tobago, men det var bara att laga.

Det viktigaste rådet hon fick före avfärd var att våga be om hjälp. Och att hjälpa varandra.Nu uppmanar hon fler att våga ge sig ut långsegling.

– Börja med att testa både nattsegling och att segla lite längre för att se om det är något du är intresserad av. Är du det, då är det bara att köra!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–23.

Foto: Privat

2 kommentarer »

 • Alex skriver:

  Vad hände med båten då?
  Sålde ni den i Granada?

 • Hans Rutgerson skriver:

  Otroligt roligt att läsa om detta:
  Ungdomar som kan samarbeta under så lång tid under förhållanden som få känner till är fantastiskt kul
  BRA JOBBAT:-)

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar