Ett nyskapande rev ska ge nytt liv till en av vikarna vid Riddersholms naturreservat. Detta eftersom det sedan länge är känt att Furusundsleden är hårt ansatt av erosion från fartyg. För att försöka lösa problemen med ..." /> Konstgjort rev ska stoppa erosionen | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Konstgjort rev ska stoppa erosionen | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Konstgjort rev ska stoppa erosionen

19 juni 2023 – 13:00 En kommentar
Konstgjort rev ska stoppa erosionen

Ett nyskapande rev ska ge nytt liv till en av vikarna vid Riddersholms naturreservat. Detta eftersom det sedan länge är känt att Furusundsleden är hårt ansatt av erosion från fartyg.

För att försöka lösa problemen med förstörd bottenvegetation i Furusundsleden har Sportfiskarna lagt ut 300 ton sten i form av ett 200 meter långt V-format rev. Syftet är att det ska dämpa vågorna från de stora fartygen som passerar en bit ut och som gjort att stranden eroderat och växtligheten på botten till stora delar försvunnit.

– Det här revet är en helt ny innovativ metod som inte testats tidigare. Tanken är att vi ska etablera blåstång på revet för att skapa ett skyddat område innanför så att växtligheten kommer tillbaka och skapar livsmiljöer för gädda och abborre, säger Yvonne Blombäck, som är programsamordnare för kust och skärgård på WWF Världsnaturfonden till tidningen Skärgården.

Blåstång utgör utmärkta lekplatser för fiskar. Att så tången på konstgjord väg som man gör i Riddersholm är något WWF tidigare framgångsrikt testat på Nåttarö. Om projektet lyckas finns det många fler områden som skulle behöva åtgärder.

Projektet är finansierat av Postkodlotteriet och är ett samarbete mellan WWF, Sport-fiskarna, Länsstyrelsen i Stockholm och markägarna Skärgårdsstiftelsen.

Stock.adobe.com

En kommentar »

  • Henrik Eriksson skriver:

    Förbjud den tunga färjetrafiken/finlandsbåtarna som går för nöje genom vår underbara skärgård. har har man sett skadorna längs med furusundsleden pga erosion så förstår man allvaret. Båtarna kan avgå från t ex kapellskär eller annan ny eller befintlig hamn utan skärgården så nära inpå.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar