Hem » Nyheter

Nyheter

Konstruktionstävling

24 februari, 2010 – 23.41 2 kommentarer

Eventuellt kommer det att bli obligatoriskt att ta hand om sitt toalettavfall ute i skärgårdar och sjöar. Det finns olika sätt att hantera detta och vi vill gärna höra dina förslag på lösningar.

Därför utlyser vi en tävling: Konstruera en miljövänlig båttoalett som gör att vi slipper spola avfallet rakt överbord! Det kan vara en kompakt mulltoa eller en smart hålltank som går att tömma iland, stärkelsepåsar eller kanske något annat som vi båtägare kan förbättra miljön med. Tänk kreativt! Ingen idé är för dum, om vi ska kunna finna en hållbar lösning ganska snart.

Skicka dina idéer som text och/eller ritningar till micke (snabel-a) pakryss (punkt)se, eller till På Kryss, Box 1189, 131 27 Nacka Strand.
Första pris är valfria varor ur SXK:s medlemsshop för 1 500 kronor, andra pris är varor för 1 000 kronor. Jury är Kryssarklubbens Båttekniska nämnd.

The Pett är en transportabel hopfällbar plastsits. Den kombineras med en förmultningsbar påse, som innehåller ett medel som binder vätska. Påsen slänger man sedan i land. Pris runt 1 200 kronor i England. Mer info www.thepett.co.uk

Det finns flera modeller av mulltoa på marknaden, men samtliga är ganska stora och de flesta säljs i Nordamerika. Denna från Nature’s Head kostar 850 dollar i USA. Mer info: www.naturesheadeurope.com

Från amerikanska Raritan kommer en desinfektionsanläggning som använder saltvatten i processen. Drar en hel del ström (37 A) och kostar runt 1 000 dollar. Mer info: http://www.raritaneng.com/products/waste_treatment/electroscan.htm

,

2 kommentarer »

 • Milo skriver:

  Min mulltoa är cirka 47(l) x 58(b) x 72(h) centimeter, fotstödet är inte medräknat. Sen tillkommer utsugningsröret upp till däck. Installationen är väldigt enkel, man skruvar fast den i durken. Sen ska man hitta ett lämpligt ställe att ha skorstenen ut på däck. Det behöver inte vara en rak linje. På utsugningsröret sitter en fläkt, och till denna ska man dra en elkabel. Mulltoan består av en trumma och under den ett utrymme för urinen. I trumman hamnar avföringen och den mull man tillsätter, urinen tillför vätska och sen rinner den ner undertill. De flesta mulltoor har någon form av elslinga/värme under toaletten för att påskynda förångningen av urinen. Det vanligaste problemet man har med en mulltoa är just att urinen inte förångas i tillräckligt snabb takt, så detta är viktigt. Jag har ingen elslinga på min, utan i efterhand har jag dragit motorns kylvatten i en slinga under mulltoan, vilket hjälper en hel del. Det går att tömma urinen manuellt vid behov, vilket jag behöver göra ibland. Man kan man sen tömma detta i en toalett på land. Den jag har är avsedd för 1-2 personers dagliga användning, men kan givetvis ta besökare också!

 • Klaus W. Jessen skriver:

  Hej,
  Jag skulle vara interesserad hur stor t.ex.Milo Dahlmanns mulltoa är och hur den är installerad.
  Mde vänliga hälsningar
  K.W.Jessen
  Tyskland