Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Köpguide midskeppsknapar

4 april 2013 – 11:36 3 kommentarer

midskeppsknap_listKöpguide midskeppsknapar/pollare

Det finns några vanliga typer. Nackdelen med midskeppsknapar är att de ofta sitter utsatta för att förseglens skot ska fastna i dem och därför brukar man välja sådana som går att fälla undan.

Alla nedfällbara typer går inte att få lika stadiga som ”ordinare” knapar, så väl en storlek större om du kan. Alltid när du borrar hål i ett sandwich-däck ska du borra dubbeldiameter är skruvarna du ska använda. Placera sedan en tejp på undersidan och fyll noggrant med epoxi eller glasfiberspackel och borra sedan ett nytt hål med rätt diameter för dina skruvar. På Så sätt undviker du att vatten förstör ditt sandwichmaterial; skum eller balsaträ. Använd en stor bit plywood plus de största brickor du kan hitta under däcket för att fördela kraften från knapen.

Tyvärr är utbudet dåligt i Sverige. Men det är mycket enkelt att beställa från Europa (och pundet och Euron är billig just nu). Det är även lätt att beställa från USA, men tänk på att moms och tullavgifter kan tillkomma förutom en litet högre fraktkostnad.

1. Knapar som monteras på aluminium-relingslisten eller på skotskenan. Dessa finns både fasta och nedfällbara. Gemensamt är att de är anpassade att skruvas fast i hålen i alu-listen, som dessvärre inte är standardiserad mellan olika tillverkare/båtar. Köp om möjligt på öppet köp för att testa infästningen.

Inköpsställe: West Marine (CS Johnson)

2. Nedvikbara knapar. Dessa viks alltså ner när de inte används och skot och annat. Fördelen är att de bara behöver hål i däcket för bultarna. Från Goiot kommer en snygg lösning där lösningen liknar måsvingedörrar.

Inköpsställen: Accon Marine (USA)

3. Nedsänkbara knapar. Blir snyggare på däck, men skapar också ett behov att dränera knapen eftersom regnvatten fyller den. Slangar ner till skrovgenomföringar precis över vattenytan (helst 300 mm över) brukar vara en vanlig lösning.

Inköpsställen: Hansen Marine (Attwood), BiltemaSeaSea,

4. Kombinationsknapen (bilden överst på sidan)

Denna har jag själv köpt i England när jag passerade där. Den är konstruerad för fotlisten (aluminium), men den går fint att montera på en massiv reling också eftersom stödet är bra. Nackdelen är att den sticker upp och skot lätt kan fastna. Gör ett par träklossar med en gummistropp mellan som fyller upp ytrymmet i knapen och gör att inget kan fasta.

Inköpställen: Force4

3 kommentarer »